Tünde történet

2016\11\06

39.fejezet

 Régi származás, törött kard

Múltnak cérnája új anyagot vart

Hű diák, vándor szorgalmas

De ki az ott a lombok alatt?

 

 

 

- Hát ismeritek egymást! – lepődött meg a lépcsőn feljövő fiú, meglátva apja és a frissen érkezett rejtélyes hölgy párosát.

- Mondjuk úgy, hogy Elrond régebb óta ismer engem mint én őt – helyesbített Tinwerín.

- Történt valami? Miért hívattál? Épp a vívást gyakoroltam Glonfidelel és Elrohirral... - bökött az udvaron viaskodókra fejével Estel.

- Fiam, ez most fontosabb mint a leckéid... – nézett Elrond komolyan Estelre. Erre a mondatra a fiatal csak felvonta a szemöldökét. Elrond habozott. Úgy gondolta még nincs itt az idő.

- Khm...Elrond... - noszogatta a vala. – Nem akarsz valamit mondani?

- Nem...

- De én úgy gondolom, hogy igenis akarsz – emelte meg a hangját Míriel.

- Nem! És tudod miért nem? Mert még nem áll készen!

- De igenis készen áll! Ráadásul Szauron visszatért Dol Goldurba! És tudod honnan tudom? Onnan, hogy ott voltam azon a téli napon...A Végzet hegyéből füst száll fel Elrond! Kell ennél több érv? – érvelt kissé dühösen a lány.

- Még nem kovácsolhatjuk össze a Narsilt! Isildur átka nem telejsült! – pattant fel a féltünde is.

- De Gondor fehér fája haldoklik! A Fehér Város hanyatlik, és mi ezt tétlenül nézzük!

- Miről beszéltek? – kérdezte tudatlanul, értetlenkedve Estel.

- Rólad! – válaszolták kórusban a vitatkozó felek.

Estel erre csak értetlenül pislantott párat.

- Van mi arany, bár nem fénylik

van ki, vándor s haza tér;

régi erő nem enyészik,

fagyot kibír mély gyökér.

Lángját a tűz visszakapja,

árnyékból a fény kiszáll:

összeforr a törött szablya,

s koronás lesz a Király – Tinwerín szólt, csengő hangján. Mely most hatalmasan s bűvösen töltötte be Elrond otthonát. Mintha csak álomból lépett volna ki, hangja túlvilági volt, selymes, simogató.

-Régen, mikor az emberek és tündék Utolsó Szövetsége a Végzet Hegyének lejtőin küzdött Középfölde szabadságáért, közel volt a győzelem. De Szauron ujján az Egy Gyűrűvel fordított a harc alakulásán. Isildur, a király fia felemelte apja kardját, s lesújtott vele. Levágta Szauron ujjáról a Gyűrűt – vette át a szót Elrond.

- Középfölde ellenségét legyőzték. De az emberek akarata gyenge, könnyen elcsábul – folytatta a vala. Múltnak képei szálltak fel, akár a homok mutatva a nagy csatát és Isildur vesztét. – A Gyűrű cserbenhagyta Isildurt majd pedig Gollamot. Két és fél ezer évig nyoma veszett. De most, Szauron feltámadt és keresi féltett kincsét. A Gyűrű mindenáron vissza akar jutni gazdájához...

- Isildur halálával nem marad jogos örököse Gondor trónjának. A fehér fa elhalt, a város hanyatlani kezdett a helytartók uralma alatt. De Isildur ága nem halt ki teljesen. Te Arathorn fia Aragorn vagy Isildur egyenes ági leszármazottja. Ki majdan magasba fogja emelni a Narsilt, és viselni fogja újra, büszkén Gondor szárnyas koronáját – Elrond a háta mögött lévő folyosóra vezette Aragornt.

- Ezek a Narsil darabjai. Mikor eljön az ideje, újra egybe kovácsolódnak. Isildur átka beteljesülőben, az idő szoros. De Númenor ősi vére ott csörgedezik az ereidben – fejezte be a féltünde.

- Hát ha oly' fontos miért nem mondtad el előbb? – vonta kérdőre Elrondot Aragorn.

- Nem jött el az ideje. Nem hiszem,hogy egy tízéves gyermek megértené, és felfogná küldetése súlyát – mindannyian visszatértek a kertre néző nyílt erkélyre.

- De most, hogy csinos és nemes férfivá serdültél, megérted. És eljön az idő amikor ennél is nagyobb leszel testben és lélekben egyaránt – folytatva kilépve a folyosó homályából.

- Gondor fehér fája újra virágozni fog meglásd – mosolyodott el bátorítóan Tinwerín. – Még pedig a te uralmad alatt Elessár – tette a fiú vállára kezét.

Lassan jött az alkony, és Mírielt szívesen látták a Tűz csarnokában. Származását csupán Elrond tudta, senki más az asztalnál. Se egész Völgyzugolyban...

- Úrnőm, szabad egy percre? – fordult a sietős vala után egy éji hajú leány.

- Természetesen – fordult vissza a hang irányába Míriel. Elrond lánya szólította meg, kit csak hallásból ismert. Itt léte óta még nem is találkoztak.

- Lehetséges, hogy Lothlorien erdeiben is láthattalak?

- Pár nappal ezelőtt érkeztem meg oda még hajnal előtt – bólintott a fehér hajú. – De miért fontos ez egy ilyen hajadonnak?

- Csupán olyan ismerős voltál – szeppent meg kissé Arwen.

- Sajnos én nem láttalak téged, pedig biztosan nem hagytam volna figyelmen kívül ha maga Lúthien sétál el mellettem – mosolyodott el kedvesen.

- Sokan mondták már, hogy hasonlítunk – hajtotta füle mögé sötét haját.

- És mond, úgy érzed sorsotok is egy?

- Nem tudom Úrnőm... - rázta meg enyhén a fejét a fiatal.

- Szólíts csak Tinwerínnek – legyintett kezével Míriel – Vagy tán oly' öregnek látszom? – újra halvány mosoly kúszott a cseresznye pír szájra.

- Nem! – nevette el magát Arwen – Csak...Nem is tudom. Bizonyára nem vagy több – ha emberi években nézzük – húsz évesnél.

- És ha nem emberiben?

- Akkor tündében ezernél – javította ki magát Völgyzugoly Úrnője.

- Sosem találnád ki a korom , de maradjunk annyiban, hogy jól tartom magam – kuncogott Míriel.

Ezzel a kis alkonyi beszélgetéssel vette kezdetét barátságuk, ami az évek múltával egyre csak erősödött. Tinwerín még két napot töltött Völgyzugolyban oktatva Aragornt azokra a mesterségekre amikre szüksége lehet vadonbéli vándorlásai során. Mert pontosan tudta, hogy mi fog történni. Az álmok feltárták előtte a jövő alakulását. Aragorn és Arwen szerelmét. És azt is, hogy Aragorn Elrond miatt fogja elkezdeni vándorlásait, melyeken keresztül össze szedi népe maradékát. A második nap kora estéjén a lugas felett álló erkélyen gyakorolták a quenyát.

- Látom nem sokszor használtátok itt Elrond házában. De a kiejtésed napról napra jobb – csukta be az aranyos lapú könyvet a vala.

- Te hol tanultad a quenyát? – tette fel a kérdést Aragorn a rúnákat fürkészve.

- Még egy pár éve eléggé sok időt voltam Lórienben. Rám ragadt – mondta szórakozottan Tinwerín.

- Dalokat is tudsz ezen a nyelven?

- Nem... Sindául is csak Nimrodel meg Lúthien regéjét ismerem – elvette a fiú elől a pergament és szemügyre vette. –De mára végeztünk – csapta össze a tenyerét. –Szabadon engedlek – ironizált.

- Köszönöm az időt amit rám szánsz – biccentett Aragorn. És máris eltűnt a lépcsőn. Sietős dolga akadt...Onnan az erkélyről meglátott valakit. S azt hitte csupán a szeme káprázik. Lesietett hát a lugasba, és bevette magát a fák közé.

- Tinóviel! Tinóviel! – kiáltott a fák között suhanó után. Mire az hirtelen megtorpant.

- Ki vagy te? Miért szólítasz ezen a néven? –kérdezte.

- Azt hittem dalomból elevenedett meg Lúthien, sajnálom...

- Valóban hasonlóak vagyunk , sokan mondták már. De az ő neve nem az enyém. Mégis lehet sorsom nem fog eltérni az övétől. De ki vagy te?– haja sötét, köntöse éjkékbe burkolózott.

- Esteinek hívnak, de Aragorn vagyok. Arathorn fia, Isildur örököse , a dúnadánok ura – csókolt kezet a lánynak.

- Akkor távoli rokonok vagyunk. Mert én Elrond lánya Arwen vagyok, Undomielnek is hívnak.

- Sokszor tapasztaljuk - felelte Aragorn - , hogy veszélyes időkben az emberek elrejtik a legfőbb kincsüket. Mégis csodálkozom Elrondon és fivéreiden; mert jóllehet gyerekorom óta ebben a  házban élek, eddig egy árva szót sem hallottam rólad. Hogy lehet azm hogy még sosem találkoztunk? Csak nem a kincseskamrájába tartott elzárva apád?

- Nem - mondta Arwen, a keleten magasodó hegyek felé tekintve. - Egy ideje anyám családjának földjén élek, a távoli Lothlórienben. Csak nemrég jöttem vissza látogatóba apámhoz. Sok esztendő eltelt, amióta legutóbb Völgyzugolyban sétálgattam.

- Itt születtem, húsz éve már. Biztosra veszem, te sem vagy több húsz esztendőnél

- Elrond gyermekei elda életűek ne feled. Nekünk húsz év csupán egy pillanat - Így esett hát Arathron fia Aragorn, és Arwen Undomiel találkozása Völgyzugoly lugasában. Itt veszi kezdetét az ő történetük, de az már egy másik könyv...*

De mi is zajlott a lugas szélén? Tekintsük hát le oda is:

~mindeközben a lugas szélén, nem is olyan messze Aragornék találkájától~

Tinwerín elrakta a könyveket, a pecséteket, s a pennát. Számára egészen különös volt ez az alkony. Hasonlatos annak a bizonyos napnak az alkonyához. Mélyet sóhajtott, állva az erkély peremén. Gondolatai egy tünde felé szálltak, csak is egyetlen egy felé...

Még követte szemével Aragornt, amint letűnik a lugasban. És még látta azt, ahogyan egy mélyzöld köntösű férfi alak utána oson.

- Mi a fene... - meredt a lugasba távozó alak után. Lesietett a lépcsőkön, egyenesen a lopózó után eredt. A szeme éles volt, távolról megismerte Aragorn és Arwen alakját. Tudta, neki itt nem szabad közbe szólnia. De volt ott még valaki...Valaki aki távolról leste a párt.

Tiwerín csendesen járt, hangtalanul ért egy vastagtörzsű fa mögött álló férfi alak mellé. Óvatosan kivonta kését, és hirtelen az illető nyakának szorította.

Ám az kicsavarta karját, s a penge a földbe fúródott. Tinwerín hátulról rúgta térd hajlaton az illetőt, és másodpercek alatt arcát a fának nyomta.

- Áu... - nyöszörögte – Nyugodj meg!

Míriel felismerte a hangot, Elrond legnagyobb fiától Elladantól származott.

- Illik kémkedni a húgod után?! – kérdezte suttogva de dühösen a vala. – Mert nem hiszem, hogy az ő dolgai rád is tartoznának! – ellökte a fától, és felvette a kését.

- Hú de erőset rúgsz...! - dörzsölte a térdét Elldan.

- Csendesen már! - szólt rá, a nem messze beszélgető pár felé bökve. – Most sipirc ki! Gyerünk előttem, vagy Erura esküszöm én viszlek ki de azt nem köszönöd meg! – mutatott a lugas vége felé.

* J.R.R Tolkien - A gyűrűk ura, a Király visszatért c. könyv - Aragorn és Arwen históriája (részlet) - kölcsönvettem belőle egy kis részt a párbeszédhez, de nem szó szerint másoltam.

2016\11\06

38.fejezet

 Nap nyugszik, s Hold kél

Mi él meghalt, mi meghalt újra él

Éji szőttes, ragyogó penge mely egybe forrt

Az álom mely lehet nem csak álom volt

 

A sirályok is tova szálltak már, Arien is lehajtotta a fénylő Nap kocsiját Arda kék egéről. Helyére Tilion ezüst paripái húzták fel a Hold fénylő szekerét. A kora este csendje bársonnyal vonta be Szürkerév kikötőjét. Hullámok szórakoztattak halk morajukkal egy sziklán ülőt. Az alak magára vonta köpenyét, és csupán Nyugat felé meredt. Nem törődve a sziklára fel-fel csapó tajtékos hullámokkal, melyek átáztatták ruhája szegélyét. Miért törődött volna?

- Mi csupán, apró kis bábuk vagyunk a Sors sakktábláján. Nem igaz Uram? Úgy mozgat minket, ahogy kedve tartja. Kegyetlen sakkjátszma. Bármikor leütheti a bábunkat a Végzet lovasa de van, hogy örökre játékban maradunk. Nem mi határozunk... - Mintha csak megérezte volna, hogy állnak mögötte a parton. A háta mögött állóhoz intézte szavait, de továbbra is a távolba meredt.

- Így van Úrnőm, valóban kegyetlen játszma. S soha nem derül ki ki a nyertese - szőtte tovább a gondolatot a tünde.

- Ennek a játéknak nincs nyertese - ingatta enyhén a fejét Tinwerín - Mond nálad még a tűz gyűrűje Uram? Te vagy vigyázója, hát a jövő dereng előtted. Mond, az én hajóm mikor fut ki a végtelen tengerre? - fordult a tündéhez.

- Úrnőm, már régen másnak kezén gyúl a fényes láng. De félek nem lesz hajó, mely kegyedet elvinné a messzi Nyugatra. Nem, az a hajó sosem fog útra kelni - rázta a fejét a hajós.

- Hát kinél van most? Ki az új őrző? Úgy hát, nem fut ki a révből. Akkor itt fogok bolyongani míg világ a világ? - kérdezte újra a lány.

- Egy maiánál Úrnőm. Útjaitok hamarosan találkoznak. Mit jelent az a szó, hogy örökkévalóság? Nem Tinwerín Úrnő. Utad sosem fog véget érni míg világ a világ... - simított végig szakállán Círdan.

- Szükség lesz még a Narya lángjára, sokkal nagyobb mint eddig. Egy újabb bábu. De van egy olyan sejtésem, hogy még sok új bábu fog feltűnni a sakktáblán, de nem biztos, hogy mind a mi oldalunkon.

- Úrnőm az éj mindig tanácsot ád. De most tőlem is fogadj el egyet: van, hogy a bábuk önálló életre kelnek - Mindketten csupán találgattak. A bábuk valóban úgy mozognak ahogy mozgatják őket, de ők döntik el mennyire húzzák le a bábozó kezet...

Ez volt Tinwerín első látogatása Szürkerévben. Círdan vendégül látta, és csak holnap reggel döntött úgy, hogy tovább indul. Szobájának belső párkányán ült, kémlelve a végtelen horizontot. A Hold vékony, fénylő sarlója késként vágta az eget. A csillagok apró, jelentéktelen pontokká kicsinyültek fénye mellett. Úgy érezte jó útra lépett, és folytatnia kell bármi is legyen az ára.

Feje lassan elnehezedett, nekidőlt az ablak oszlopának. Szemhéjaira mintha megannyi ólom karikát függesztettek volna, egyre nehezebben nyitódtak és csukódtak. Az álom édes illata kezdte belengeni a tengerre néző szobát. És ez az illat nem kerülte el Mírielt sem. Nem telt bele sok, átlépte az álmok küszöbét.

Négy alak jelent meg fényesen a tenger partján. Egyikükön fehér köpeny, egyikükön szürke, s kettejükön kék palást. Öregnek látszódtak, mégis szálegyenesen lépdeltek a homokon. Majd egy villanás...Három Gyűrű ragyogjon a tünde királyok kezén- Ott volt a három tünde úr, kik magasba emelik a Hármat. Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő - Csillogó barlangok hatalmas bányászai ujján díszelgett a Hét gyűrű. - Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény - Szürkeruhás halandó királyok ujján fénylett a Kilenc. - Egyet hordjon sötét Úr szolga nyáját terelő Mordor éjfekete földjén sűrű árnyak mezején - Az emberek és tündék utolsó szövetsége a Végzet Hegyének lejtőin küzdött Középfölde szabadságért. Fényes páncélos tünde seregek fehér zászlói villantak, emberek szárnyas sisakjain tört meg a fény. Közel volt a győzelem. De Szauron ujján az Egyel megfordította a csata alakulását. Ekkor, Isildur a király fia felemelte apja kardját, s levágta a Sötét Úr ujjáról a Gyűrűt. Az emberek akarata gyenge, őt is hatalmába kerítette az Egy. S végzetét okozta...A Gyűrűnek nyoma veszett.

Itt már összemosódtak a képek a hegyi orkok támadásáról, Gollamról, és Gondor hanyatlásáról. Majd újabb képek következtek:

Egy szálas fiú, kinek kezében felizzik egy kard. Mellén egy zöld kő villan: Elessar. Csupasz pengével egymaga rohan az ellenséges hadnak... Egy gyűrű mind fölött. Egy gyűrű kegyetlen. Egy mely sötétbe zár, bilincs az egyetlen. Mordor éjfekete földjén sűrű árnyak mezején...- a kép megszakad. Szemei lassan, komótosan nyíltak ki. Ajka egy szót suttogott: Elessar. Összeszedte holmijait, s a tükör mellől felemelte kardját. Óhatatlanul tekintete a szépen mívelt tükörre tévedt: már nem az éjkék szempár nézett vissza rá. Nem, ebben a szempárban épp hogy csak derengett az ég kéke. Kihunyt belőle az életkedv utolsó szikrája is. Hajáról a lenyugvó Nappal eltűnt az aranyos ragyogás. A Hold ragyogása már nem volt élettel teli.

Behunyta szemét mintha remélné, hogy véget ér. Hogy ez csak egy rossz álom, egy szörnyű lidérc nyomás. Mélyet lélegzet, majd kinyitotta szemeit. A tükörben egy aranybarna hajú, mélykék szemű lány mosolygott vissza rá. Szinte a semmiből kihúzott egy vörös rózsát. Az első szálat. Bohókásan szagolgatta, majd beletűzte a hajába. Tinwerín a tükörben lévő felé nyújtotta fél ujjait. A régi életét akarta. Legolast, és a vele eltöltött perceket. Érezni akarta a rózsák édes illatát!

De amint az ujja közeledett, a tükörben lévő úgy fordult meg, és futott el a cseresznye fákkal tarkított erdei ösvényen. Majd az üde tavaszi erdő szerte foszlott. Kinézet az ablakon. Még éjszaka volt, fényesen ragyogtak a csillagok. Szemében fényes könny csillant. Arcát szántotta át. Ekkor mint a bársony, úgy kúszott be nyugtató éj minden csillagával a szobába. Tinwerín ujjai között ott játszottak a csillagok, melyek lassan rátelepedtek. Az éji csillagos égbolt kezdett testet ölteni a paláston. Egy kósza szellő körbelengte a szobát:"Kíváncsi gonosz szemek mind leperegnek róla". A hajnal fénye kiszorította az éji fényeket a szobából. Csupán a földet söprő köpeny fénylett még mindig az éji színekben. Reggel köszöntött a révre. Míriel ujjai közé fogta ruhája anyagát. Finom, selymes szövet volt, mintha csak szőtték volna. Valóban az éj szőtte, Varda szőtte gyermeke számára...

Nem telt bele sok a Rév kapuján egy fehér ló ügetett ki. Tinwerín méltón elbúcsúzott Círdantól, és elhagyta Szürkerév környékét.

- Hova megyünk? - szólalt meg Arnir hangja a fejében.

- Völgyzugolyba - Azzal lovát a Messzi dombság és Nyugatvég felé fordította.

A legrövidebb út Imladrisba Hobbitfalván keresztül vezetett. A dombokon vágtában vágtak át, majd az út mellett haladtak. Tudták, hogy jó úton járnak amikor megpillantották maguk előtt Hobbitfalva és Nagyüreg megannyi földbe épített hobbit üregét. A Megye otthonosan fogadta őket, a kis pipacsok hevesen bólogattak feléjük a langyos szélben. Rátértek az Öreg útra mely keresztül vitte őket egészen Völgyzugolyig. Beértek a Megye szívébe. Mellettük gondosan rendbe tartott kiskertek sorakoztak, s az úton itt-ott belefutottak egy-egy birkába vagy csirkébe. Tinwerín most először látott hobbitokat, az ő szemében gyerekek voltak. De mindannyian szorgalmasan végezték a munkájukat. De így is amikor elhaladt egy-egy mező mellett kíváncsi, fürkésző tekintetek követték lépéseit. Fél napi járóföld után megpillantotta a magányosan álló Széltetőt. Egykor tünde erőd volt, ám ezt is lassan elmossa az idő hulláma... Különös érzése támadt, mely egész megyei útját végigkísérte. Úgy érezte nem utoljára jár ezen az úton.

Dél volt mire átkelt a Sam-Gázlón. S kicsivel múlt dél mire Völgzugoly udvarán egy ismeretlen fehér ló ügetett végig. Tündék néztek utána felvont szemöldökkel, és szemükkel követték útját egészen addig amíg el nem tűnt szemük elől. Tinwerín leszállt lováról, s elbocsájtotta. Gyalog indult fel Imladris lépcsőjén arra amerre Elrond Urat sejtette. Völgyzugoly szívében vízesés zúgott alá, ősi szobrok kísérték útján. Épp a lépcsőn tartott felfelé, amikor egy ifju jött vele szemben:

- Ön kicsoda?- vetette oda a kérdést egyből.

- Miért mondanám meg a nevem, ha annak sincs neve ki kérdezi - nézett rá csuklyája alól Míriel. Ekkor nyílalt bele a felismerés. Ő már látta ezt a fiút. Ugyan az a szikár testtartás, ugyanaz a szigorú kék szem. Ugyanaz a sötét haj, ugyanaz akit az álmában látott.

- A nevem Estel hölgyem. Most kérném az ön nevét - válaszolt újra.

- Elessar - motyogta önkéntelenül a fiú láttán.

- Parancsol? - értetlenkedett.

- Vagyis...elnézést. A nevem Tinwerín. Elrond Urat keresem - mondta most már határozottan.

- Elrond nem említette, hogy látogatót vár...Ő ismeri kegyed?

- Bizonyára - bólintott Míriel. - Ha nem, hát most megismer.

- Milyen ügyben keresi? - faggatózott tovább.

- Aki kíváncsi hamar megöregszik Elessar - mondta majd kikerülte a húszas éveiben járó fiút. Már csak pár lépcsőfokon kellett fölmennie, és az egyik erkélyen ülve megtalálta azt akit keresett. A Féltünde Elrondott, Imladris urát.

- Mára már nem várok látogatókat Glofidel... - fordult meg a tünde.

- Engem kénytelen fogadni Uram - szólalt meg Míriel. - Fontos ügyben jöttem.

- Kihez van szerencsém? - ráncolta homlokát a férfi. Világosbarna aranyszegélyes köntöse könnyeden libbent, amikor közelebb ment az érkezőhöz. Barna haját egyszerű arany pánt szegélyezte, közrefogva magas homlokát. Tinwerín ekkor vetette le csuklyáját, és nézett egyenesen Elrond szemébe.

- Ahozz, ki vigyázója mindannak ami van, őrzője a múltnak s védelmezője a jövőnek - mondta merő egyszerűséggel. - Varda és Manwe lánya áll előtted Féltünde Elrond - szeme megcsillant, fellángolt benne egy kis ideig az Olthatatlan Láng.

- Tinwerín...Hát igazat mutatott a Vilya...- hült el a tünde. - De...hiszen te Úrnőm...

- Hosszú történet jó Uram, majd ha lesz időnk elmesélem. De most amiért jöttem az nem tűr halasztást - sétált az erkély szélére.

- Miben segíthet egy féltünde egy valának?

- Az érkezésem nem tudom, hogy jót jelent-e vagy rosszat. Egy biztos, a vessző futás elkezdődött. A bábukat felállították, és Szauron már meg is tette az első lépést. De nekünk még egy bábunk hiányzik... - tekintett le az udvaron párbajozó Glonfidlere és Estelre.

- Még túl korai... - rázta a fejét Elrond.

- Nem. Most jött el az ideje. Add át neki a Kettétört kardot, és tárd fel előtte származását Elrond. Félek ha most nem teszed, túl késő lesz. Tegnap éjjel láttam őt álmomban. Láttam Arathorn fiát Aragornt a Narsilal rontani a sötét hadakra. Láttam Elssárt, Gondor királyát - Elrond fejében is bevillantak azok a képek, amik este Mírielében.

- Legyen hát... - sóhajtott Elrond.

2016\11\06

37.fejezet

 Tűz és víz, árny és fény

Búcsú, bánatos érző lény

Barlang sötétje, elnyel, futnék előle

Futnék, de sorsom béklyója lehúz, nem szabadulok tőle

Üvölteném a szerelmes szavakat, de számat beköti a végzet

Futnék hozzád, kérném ne menj! De lásd, ennyi az élet...

Laurelin fénye kialszik, Teleprion halványul

Szürke lesz az éji égbolt,  csillogása elmúl

~~~

Minden mi elkezdődik, egyszer vége lesz. Minden mi végződik, egyszer új kezdetet vesz. Minden mi ragyog, homályba borul. Minden mi szép volt most elhalványul. Feledés hullik rá, akár a szitáló köd. Lepel teríti s testet ölt. Egy szikra ott lent a sötétben, egy szikra mi eltemetve szunnyadt régen. Szikrából tűz lesz, felkavarja a viharos szél. S a tűz pusztít, hozzád is elér. Álom világ melyet képzelünk, álom mely megédesíti a reggelünk. Álmunk színes és örömmel teli. De a valóság zord, és bánat sűrű homálya fedi. Az íze kesernyés, de lám jön a mézédes felejtés...Mert egyszer mind változunk, akár meleg kéz alatt az agyag. Mert egyszer mind választunk, s az út elviszi a lábunk. Kegyetlenség ez, a Sors törvénye. Mikor nem mi döntünk, hagyjuk, hogy elragadjon a szürkeség örvénye. S abból nem szabadulunk míg világ a világ. Mert köt a végzett béklyója, lerázni kizárt. Súlya lehúz, kényszerít míg be nem hódolunk. Ők mondják Ne törj meg! De Sors az a hely, ahol mi igazán kóborolunk. Nincs kiút, nincs szabadság. Súlya lehúz, s elveszítjük a remény utolsó sugarát...

Arnir patáinak kopogását visszaverték az üres falak. Úgy tetszett, mintha újabb kövek zuhannának alá a mélybe. A páros egyszerre dermedt kővé. A fáklya lángja erőtlenül lejtett egy utolsó táncot, majd kialudt...

- Tolo él calad! - Míriel összeszorította tenyerét - Tolo Im, tolo él gíl calad! No calad dűr fela!* - apró fénypontok gyúltak, majd a lány kezét átvilágította a fehér fény. Szétnyitotta tenyerét, és az apró fénylő gömb a fejük fölé szállt. Fény töltötte be Mória hatalmas csarnokát. Úgy látszott, mintha fényes csillag ragyogna a boltíven. Hideg fény volt, de az utazóknak mégis megnyugtató.

Míriel hátranézett a válla felett. A bejáratott és Khazad-dúm hidját maguk mögött hagyták, mégis fény derengett abból az irányból. Remegés rázta meg a földet. Ütemes remegés volt. Dumm-bumm-dumm.

- Mi ez?... - hűlt el Míriel a nyeregben.Nem tudunk kimenni. Nem tudunk kimenni. Elfoglalták a Hidat és a Második Csarnokot. Ott esett el Frár és Lóni és Náli.- Hallotta a fejében a törpök hangját. Ám ez most nem a méltóságteljesen zengett, hanem kétségbeesetten. - A tó Őre elragadta Óint. nem tudunk kijutni. Eljött a vég! Dobok, dobok a mélyben!- Arnir éles nyerítése szakította félbe a dübörgő léptek dallamát, a fehér ló megugrott, és vágtában vágott át a csarnokon.

Mória folyosói hosszúra nyúlnak, de csak egy jó út van mely kivisz a felszínre. Dumm-bumm-dumm. A dallam egyre erősödött, és most már fegyvercsörgés is kísérte.

Léptek ezrei dübörögtek a vándorok mögött. Mória orkjait felébresztették. Pókszerű lények másztak a falakon, ott üldözze Mírielt és hátasát. Nyilak süvítettek el az utazók feje felett, és fúródtak előttük a talajba. Mások kivont fegyverrel a kezükben rohantak utánuk. Mírielék folyosóról folyosóra fordultak remélve, hogy így lerázhatják üldözőiket. De nem fogytak, egyre többen jöttek. A bánya üres tárnái sokszorosan adták vissza az üldözők zörejét, így senki sem tudta hányan vannak pontosan. Nem volt messze a Keleti Kapu. Arnir ügyesen szedte a lépcsőket, ugrotta át a több láb mély hasadékot. Mírielt időről időre megcsapta a törp tárna dohos, állott levegője. Már látta maga előtt a Kapuhoz vezető folyosót, de ekkor Arnir kénytelen volt megtorpanni. Körbevették a menekülőket. A férgek saját ocsmány nyelvükön beszéltek. Újabb húr pendült, újabb kardok rántódtak ki hüvelyükből. A kör egyre szorosabbra zárult. Míriel kardja után kapott, kész volt megütközni több mint ötezer orkkal, és barlangi trollal.

Ám egyszeriben a dumm-bumm-dumm abba maradt. Az orkok megdermedtek. Míriel felett a csillag halványulni kezdett. Az orkok éles sivításokat váltva másztak vissza a falakra, és vonultak menedékbe. Valami közeledett...

A bányák remek menedéket nyújtottak az első kor démonainak, de mára már csak kevesen maradtak. De most ez az egy érzett valamit, valamit (vagy valakit) ami ébredésre késztette.

Az egy csillag ott ragyogott fölöttük útjuk során, kísérte őket. Ám ahogy a balrog közeledett, úgy halványult fénye. Dumm-bumm-dumm. Dumm-bumm-dumm. Mírielék érezték perzselő tüzet. Hallották, amint oszlopok dölnek ki lába nyomán, a barlang visszaverte a szörny üvöltését. A feje fölötti csillag kialudt, és visszatért az égre.

- UramEru... - dermedt meg Míriel a nyeregben. Megpillantotta az eleven tüzet és árnyat - Dúrin veszte - suttogta. Arnirt a kijárat felé hajszolta volna, ám eléjük tüzes ostor pattant. Míriel megfordította lovát, hogy farkasszemet nézhessen a démonnal. Íme valóban ott állt előtte régmúlt mondák fenevada, Morgoth szolgája. A lénynek teste maga volt a tűz, csavart szarvai koromfeketék. Fenyegetően magasodott a lány felé, orrlyukaiból tűz csapott ki. A démon elállta útjukat.

- Távozz az utamból Morgoth szolgája! - Míriel egy határozott mozdulattal vonta elő kardját. Villogó fehéren izzott a penge, fényesebben a balrog tüzénél. Ám a lény üvöltésre nyitotta hatalmas száját, kis híján tüzet lehelt ellenfeleire. De nem mozdult. Arnir csupán lépdelni próbált, de lábát minduntalan megkörnyékezte a tüzes ostor.

- Ti nem lépitek át élve Mória Kapuját - szólalt meg öblös, mély hangján a démon és tüzes ostorával Míriel felé csapott. A lány szempillantás alatt ugrott le lováról, és vágott a balrog ostort tartó kezére. A fehér penge elmerült a lángokban.

- Ostoba tünde! - nevetett fel Dúrin veszte, és egy csapással az egyik oszlopnak taszította a lányt. Az oszlop megrepedt, és Míriel erőtlenül csúszott a földre.

- Nem - határozottan szólalt meg - vagyok - kardja segítségével talpra állt - tünde! - az alvilági szörny felé sétált. - A te időd lejárt, pusztulj gazdádhoz a Semmibe! - szeme fehéren izzott, kardján felerősödtek a rúnák. Az acél fénye betöltötte a folyosót,és majdnem egész Móriát - Tud meg Dúrin veszte, az Egy Csillag újra felragyog! - hatalmas erővel beledöfte kardját Mória kövébe. Fényesség és hatalmas robaj kíséretében a padló porrá tört, a folyosó oszlopai leomlottak. A balrogot elnyelte Mória sötétje...

~~~

Többen is látták, úgy mondják. Többen is láttak egy fehér nyilat suhanni a végtelen mezőn. Többen is láttak egy fényes lovast átvágni az Öreg erdőn. Többen is láttak egy kósza árnyat, egy aranyló tincset. Több hobbit is tanúja volt egy-egy út mellett elsuhanó valaminek.

Míriel késő délután lépte át Mória kapuját. Nem érdekelte ki látja, és ki nem. Csak egyet akart, elbúcsúzni nővérétől mielőtt kifut a hajójuk. Arnir átsuhant Völgyzugoly vidékin, és szögegyenesen Szürke révbe tartott.

Szürkerévet már csak a Torony dombok takarták az utazók szeme elől. A Nap már vörösre festette az eget, lenyugvóban volt. Míriel hamarosan megpillantotta Szürkerév fehér tornyait, futtában ugrott le lováról, és rohant egyenesen a tengerhez. Most először látta a hullámok szilaj játékát. A fehér tajték békésen csapkodta a part menti sziklákat, ám az öblön túl ott fodrozódott a végtelen tenger. Le szökellt a faragott kő lépcsőkön, átsuhant a tünde szobrok között. Végül rátért a fa mólóra. A két alak már épp indulóban volt a fehér vitorlás hajó felé.

- Estel! - kiáltotta Míriel a lépcső csúcsáról, és rohant le nővérhez.

- Míriel! - perdült meg hirtelen a maia, és karjaiba zárta kishúgát. - Már azt hittem sosem jössz.

- Feltartottak - forgatta a szemét rejtélyesen a kisebbik. - De sosem engedtelek volna el búcsú nélkül.

- Tudom kis húgom - kacagott Estel. - De az idő szoros, a hajó hamarosan indul. Látom úgy hagylak itt, ahogy anyád kívánta. Erősen, és kitartóan.

- Mond csak, Baran valóban elfelejtett? - kérdezte Bernir.

- Igen, mindannyian elfeledtek titeket. És, mostmár engem is... - szemében könny csillant.

- Sajnálom Kis Csillag - simogatta meg arcát Estel. - De a vég, egy új kezdete. Te is jól tudod. De, Valinorban újra találkozunk. Addig is, szerencsés jövőt húgocskám. Óvjanak téged az ég, mert a Nap a Hold és a csillagok összetartoznak - egy rejtélyes mosolyra húzta száját.

- Ezt mire érted? - kérdezte értetlenül Míriel.

- Majd megtudod, csupán annyit mondok, többen vigyázzák lépteid mint gondolnád - A Nap ebben a pillantban bukott alá a tengerbe. - Mindig itt leszek - mutatott húga szívére. - És itt - bökött a fejére.

- Sosem felejtelek el, ahogy téged sem te Eru bánata! - lökte játékosan vállba Bernirt. - Hiányozni fognak a vicceid, meg úgy... teljes egészedben.

- Te is nekem, de azért ha arra jársz add át Barannak, hogy üdvözlöm. És mindenképp tájékoztas, ha esetleg nagybácsi válna belőlem - a tünde mit sem vesztett humorából.

- Meglesz! - Míriel újra magához szorította mindkettőjüket, és némán nézte amint felszállnak a hajóra. Szíve elszorult, próbálta vissza tartani könnyeit. Fájdalmas volt látni, amint a hajó kibontja vitorláit s kifut a révből. Kínzó volt nézni amint testvére, aki egész idáig támasza, óvója, szerette volt most távolodik tőle. Legszívesebben kiáltott volna, hogy jöjjön vissza. De nem jöttek ki hangok a torkán. Ez volt számára az elsők között útja sok göröngye közül, csak bízhatott benne nem esik el. Azzal a hajóval a szél is tova fújta a boldogság apró szikráját is a szívéből. Szeméből kiveszett az életkedv, úgy érezte szíve megüresedett. Érezte amint keze hideg lesz, ajka megremeg. Belenézett a tenger tükrébe. Aranybarna haja vesztett fényéből, mélykék szeme halványult.Csak állt szoborrá dermedve a parton, nézve a heves tajtékzó habokat. Úgy érezte, rokon lelkek. Mély levegőt vett, beszívta a tenger sós illatát. Egy fejezet zárult le az életében, egy fejezettet vitt magával a hajó. S újat nyitott. Új nyílt, egy eseményes fejezetnek nézett elébe Tinwerín a tenger parton azon az alkonyon.

"Többen vigyázzák lépteid mint gondolnád. Mert a Nap a Hold és a csillagok összetartoznak"

~~~

* Tolo él calad! Tolo Im, tolo él gíl calad! No calad dűr fela- Jöjj csillag fény! Jöjj hozzám csillag ragyogó fénye! Töltse be e sötét barlangot a fény!

2016\11\06

36.fejezet

Álom jő a kisírt szemre

Álmot hozz Lórien zöld gyepe

Feledés jő szomorú szívre

Feledést hoz Arien míve

 

A vékony karika gyűrű hangtalanul hullott a földre. Szívét szorította a bánat vaskeze, úgy érezte mintha gyomorszájon vágták volna. Csupán nézett fénylő szemekkel az egyre távolodó lovas után, nem bírt szólni. Torkán akadtak a szavak. Arcán végig gördült egy könny, de csupán csak egy... Míriel ekkor lépte át a Bakacsin határát. A hercegen hidegrázás futott végig, majd sűrűn pislogva letörölte arcáról a könnyet. Nem érette miért sír ezen a boldog ünnepen. Majd keze a nyakában logó, erőtlenül derengő medálra tévedt. Forgatta a kezében a fénylő követ. Nem értette miért van ez nála, nem értette, hogy kerül távol az ünneplő tömegtől. Tenyerébe fogta, csak nézte, s fénye megvilágította arcát. De nem jelentett neki semmit, nem tudta miért van nála.

 - Csak hogy itt vagy! - fogta meg hirtelen a vállát Baran. -  Mit állsz itt egyedül?Siess vissza, kezdődik apád köszöntője - sürgette barátját.

 - Hogy őszinte legyek, magam sem tudom - mondta halkan Legolas, és felnézett az égre, majd mintha érezte volna, hogy merre jár kiért szíve egykor dobogott: Lórien felé tekintett.

 - Barátom, ne most kezd a tréfálkozást. Gyere hamar! Nem lenne jó ha lemaradnál!

 - M-megyek - dadogta a herceg, és ruhája alá rejtette a fénylő követ. Vállat vont, és elindult barátja után. Rálépve ezzel a vékony ezüst gyűrűre, beletaposva ezzel a friss tavaszi földbe...

***

Éji puszta nyugalmát dögszagú szárnycsapások zavarták, az éji mezőből kiemelkdett két halott szárnyas gyík. A tetemekből egy-egy fénylő nyíl állt ki, melynek szárán apró indák nyújtóztak. Hattyú tollas vesszők voltak ezek, melyek Valinor fényét idézték. A tetemek egyszeriben porrá lettek mind, s a harmadik éles süvítés kíséretében húzott el a Hold előtt. Csupán kiégett föld jelezte, hogy itt feküdt egy a sötétség iszonyatából. Csupán az a két ezüst nyíl jelezte Tinwerín útját.

Paták dobogása, egy ló forró prüszkölése verte fel Lórien csendjét. Most nem jött senki az érkező elé, most nem kísérte senki magányos útján. Most nem volt ki vissza várná. Legalábbis szerinte nem volt szabad, hogy legyen... Most is bűvölően magasodtak felé az Aranyerdő fái. Most is fényesen sütött a Hold.

Most az érkező sietve érkezett. Most fehér villám cikázott a fák között. Most kinyílt egy ajtó, most hullottak a csillagok...

***

Míriel beért a város szívébe, a szökőkút most is tisztán verte vissza az égbolt fényeit. Ám most a szökőkút előtt egy nő állt.

- Galadriel Úrnő – hajtotta le a fejét a lány.

- Ne hajolj meg – fordult felé az Úrnő – előttem ne. Ne rogy meg a bánat súlya alatt, ne hajolj meg az élet vihara alatt Tinwerín – mosolya szelíd volt, kezével letörölte az aranyhajú arcáról a könnyeket.

- Hát ne hajoljak meg, ha elfogy előttem az út? – rebegte Míriel.

- Az utad csak most tárult fel előtted. Az első lépés mindig nehéz, de az utolsó még nehezebb. De végig kell járnod – kezei közé fogta Míriel kezét. – Mindenkinek végig kell.

- Mond Úrnőm, mit mutatott valójában azon az éjen a tükör?

Erre Galadriel Úrnő csengő hangon nevetett fel, mint mikor a forrás csobog apró kövek között.

- Olyat kérdezel, amire még én sem tudom a választ. Galadriel tükre nem mindig mutat meg mindent.Alakod is csak halványan derengett előttem, és lásd most itt vagy. Ennyit mondhatok gyermekem – szemébe felcsillant az ősidők tudása, bölcsessége.

- Az első a legnehezebb, de félek így is túl késő - egyenesedett fel a lány. - Álmot láttam, mely égő várost mutatott. És egy égő, héj nélküli szemet

- A feladatod súlya nagy, ha elbuksz veled bukik lehet egész Arda. De ha sikerre segíted a szabad népeket, akkor felvirágzik majd a kezed alatt

- Az utat Úrnőm, mond miért egyedül kell végig járni? – Míriel könnyei felszáradtak, de szeme még mindig fénylett a könnyektől.

- Nem vagy egyedül – rázta meg kissé fejét Galadriel. – Veled van édesanyád, veled van egész Valinor. És mi is Kis csillag...

- Mi az, hogy „mi"?

- Eljön a nap Míriel, amikor egész Arda megismeri majd a neved. Merem állítani, már ismerik. Csupán nem tudják, hogy köztük jár e név viselője. Majd egy nap...De ez nem ma lesz. Ma tedd le a terhed, s holnap erősebben vedd vissza – homlokon csókolta a lányt.

- Így lesz Úrnőm, köszönöm – hálálkodott Míriel, és hosszasat pislogott. Mire kinyitotta a szemét az Úrnő eltűnt.

Míriel még egy ideig állt a kút előtt, nézve a benne fodrozódó eget. Majd egy a mallorn oldalán kígyózó lépcső felé vette az útját. Szobájába tartott, ám nem jött álom a szemére. Otthagyta a szobát, lefelé indult Lórien bűvölő kertjeibe. Árnyként suhant a fák között, a Hold fénye játszott haján. Könnyei most is némán szemerkéltek. Úgy érezte ereje elfogyott, úgy érezte megszakad a szíve. Olyan volt, mintha egy darabot téptek volna ki lelkéből. A másik felét kellett otthagynia, a szívének a másik felét. Nem bírta tovább. Lerogyott Lothlorien zöld füvére, s könnyeivel öntözte azt. Zokogása fájdalmasabb volt, mint amit valaha is hallottak a mallorn fák. A csillagos éjjelre fátyol borult. Míriel érezte amint kezéből kiszáll az erő, szívéből a boldogság, s szeméből a fény és csillogás. Ott feküdt Míriel, Észak parancsnoka, összetörve, megrogyottan Lórien zöld füvén. Hogyha majd jő a hajnal, felkeljen erősebben, Tinwerínként, Arda Védelmezőjeként.

***

Jött a hajnal, Arien felhajtotta a Nap tüzes kocsiját Arda egére. Míriel a füvön ébred, bár úgy érezte mintha egy pihe párnán aludt volna. Arca sima volt, csupán szeme piroslott enyhén a tegnap fáradalmaitól. Szobája felé indult, csupán pár tündével találkozott az úton. Levetette a fehér ruhát, emlékként rakta el. Emlékként, mely még talán őrzi a szép óráit. Helyette szürke nadrágot, és fehér útikabátott vett, és magára terítette köpenyét. Pontosan tudta, hogy ma fut ki nővére hajója a révből. És már a reggel derekán jártak. Lesietett hát a lépcsőn, hátán ezüst íja, oldalán kardja. Ám váratlanul egy régi ismerősbe futott...

- Míriel?! – perdült meg Haldír a mellette elsuhanó alak után.

- Jó reggelt Haldír – fordult vissza a régi baráthoz a lány – Ezer bocsánat, nem vettelek észre.

- Mikor érkeztél? Hova tartasz ilyen sietősen? Egyáltalán miért jöttél? Míriel te sírtál?! – kérdések tömkelegét zúdította a régi ismerősre.

- Tegnap léptem át erdőtök határát. A révbe tartok, még alkonyatig oda kell érnem. Kérlek, ne hívj Mírielnek... - sütötte le a szemét az aranyhajú.

- Hogy tessék?! Legolas egyáltalán tudja, hogy itt vagy? És tán nem ez a neved? – hűlt el még jobban a tünde.

- Az a Míriel kit te ismertél Uram, nincs többé. A Bakacsin erdő hercegének ne szólj ittlétemről, csak neki okoznál vele fájdalmat. Ha megkérhetlek, szólíts csupán Tinwerínnek – fejébe húzta a csuklyáját – Ha nem haragszol, sietős a dolgom – mondta, majd füttyentett. Mint lenni szokott, Arnir jelent meg pillanatokon belül. – Még látjuk egymást – biccentett, és ügetésre majd vágtára sarkalta lovát.

Haldír sok mindent megélt már, de most csak állt némán, elhűlve. Amikor észhez tért, első útja a város könyvtárába vitte, ahol felütötte a régi tekercseket, és könyveket. Tudni akarta, ki is Ő...

***

- Alkonyat – mormogta magában Tinwerín – Nem fogunk oda érni – rázta meg a fejét. Már kiértek Lórien földjéről, és sebesen haladtak a Ködhegység felé. Ám Mória bejárata előtt megtorpantak.

- Merre? – tette fel a kérdést. Arnir csak prüszkölt egyet, majd a lány fejében megszólalt:

- Te döntesz. A Caradhas már nem a régi önmaga, megrontották Szauron erői. Mória sötétjében Első kori démonok tanyáznak...Egyik sem kecsegtető ha engem kérdezel...

- Nem akarok halálra fagyni. Én nem félek a démonoktól, a bányákon át megyünk! – A hatalmas kő kapu felé irányította lovát.

 

Amint átlépték a boltíves gigászi kaput, egyből megcsapta őket a bánya áporodott levegője. Míriel fáklyát gyújtott, úgy keltek át Khazad-dúm hídján. Arnir patája porhanyós követ ért, ezért az peregve hullott a törp tárna mélyére. Alattuk sötét honolt, és nem hallották földet érni a leesett köveket. Arnir megtorpant a hídon, rángatta a fejét.

- Css, semmi baj – simogatta meg marját Míriel. Ő nyelt egy nagyot, és lépésre ösztökélte nyugtalan lovát.

A fáklya holt fénnyel pislákolt, a helyet nyomasztó levegő ülte meg. Végre átértek a hídon, s onnan csupán egy út vezetett felfelé. Hamarosan beléptek egy gigászi csarnokba, melynek hajdan pompázó falai, most siváran meredtek felfele. Arnir patáinak kopogását visszaverték az üres falak. Úgy tetszett, mintha újabb kövek zuhannának alá a mélybe. A páros egyszerre dermedt kővé. A fáklya lángja erőtlenül lejtett egy utolsó táncot, majd kialudt...

2016\11\06

35.fejezet


 

Szó, dal, gondolat, tova suhanó egyperces tündéri dal

Üvöltés, hörgés, tett  egyszer mind színt vall

Kelet s Nyugat, ég és föld

Különbözik mégis egyszer mind testet ölt

 

Játszik velünk tarka szellője Nyugat édes vizének, elménk hajlik szirének édes énekére. Elvágyódás, ígéret s egyszer minden lehet teljesül, lehet semmivé lesz. Hívják majdan, egyszer révnek szürke, szilaj habjai. S bele sem gondol majd, kiket hagy itt. Hívják egyszer, majdan nagyobb erők nála. Rajta múlik, enged-e e hívásnak.

Jelenünk elszáll, múlttá lesz és lehet emlékként kísértést tesz. Jövőnk alakul, akár a növésben lévő fa, melynek ágát lehet letöri életnek vad vihara. Mit jelent az élet? Mit jelent egy félve elsuttogott szó? Emléket melynek nyoma lehet mulandó. Emléket melynek darabjait lehet soha nem leled! Emléket melynek képei kísérteni fognak, foszlányai ott lesznek veled.

E foszlányokat van, hogy tova fúja idő szele. De...nem, nincs semmi de. A feledés jő majd vele. Csak ő nem feled majd, csak Ő.

Ő emlékszik majd rá. Emlékszik majd a múltra, s emlékei keserítik majd jelenének útját. Jelen útja, mely fájó akár a tüzes szikra. Jövőnek bugyrai, jövőnek hideg kútja.

Emlék. Gondolat. Vágy, álom, kísértés. Mind-mind elnyeli a feledés. Jelenünk elszáll, sebei gyógyulnak. Ám múltunkban szúrása megmarad, s ez lesz miért gyásznak harangjai kondulnak. Jövőbe nézünk, de mit látunk? Ő szürke önvalóját, ő meg szíve legnagyobb vágyát. Jövőbe lépünk, s min járunk? Ő szürke hegy völgyet, ő meg meg csak vár, s mi mind várunk.

Mire vár hát? Nem, nem szabad várnia semmire.

Emlék. Gondolat. Vágy, álom, kísértés. Elnyelte már mindet a feledés.

***

- Tényleg! El is felejtettem! Hisz te ekkor még Lórienben voltál! - csapta össze tenyerét Ithil. - Általában egy tisztáson van, a palota háta mögött. És ó, milyen szépek is azok a lampionok! Mintha magából Valinorból szálltak volna ide! - kezdte mesélni a nő.

- És meddig tart? - tudakolta tovább Míriel.

- Hajnalig. De nem kell megijedni, senki nem fog megsértődni ha elmész előbb. Csak a király köszöntője várd meg, az igen fontos. De miért csacsogok, majd meglátod! Most nézzük miből élünk! - kitárta fa szekrény ajtajait. - Ennyi? Csak kettő? - biggyesztette le a száját.

- Miért tán többnek kéne lennie? - vonta fel a szemöldökét Míriel.

- Hát... de hol vannak a szalagok, és a cipellők? Meg a selyemövek... - rebegte Ithil. - Ezt orvosolni kell!

- De nekem jó ez! - kapta ki a szekrényből az Esteltől kapott fehér ruháját.

- Az egy dolog, de mezítláb akarsz táncolni? - vetett ellen a szőke.

- Honnan veszed, hogy táncolni fogok?

- Hát tudod Leg... - gyorsan visszanyelte a mondat végét. - Nem érdekes. De a hajad, akkor sem maradhat ilyen állapotban! Mindjárt jövök! - azzal gyorsan kirohant a szobából. Míriel leült az ágyára, szorongatta a ruha anyagát. Ennyi maradt tőle.

- Itt vagyok! - esett be Ithil az ajtón egy fésűt, és pár szalagot szorongatva a kezében.

- Biztos, hogy jó ötlet? Mi lenne ha csak egyszerűen hátrafognám?

- Nem! Bízz bennem! - csukta be maga mögött az ajtót, és hozzá is látott barátnője hajának fésüléséhez.

***

Már távolról hallatszott a zene, és látni lehetett a táncoló alakokat. Magasan járt az ezüst hold sarlója az égen, bevilágította a tisztást. A csillagok ragyogtak, fényükkel szórták az ünneplő tündéket.

A tisztást körül lampionok lógtak a fákról, asztalok roskadoztak a finomabbnál-finomabb ételektől.

Míriel és Ithil egy szélső asztalnál álldogáltak, beszélgettek.

- Baj van? - kérdezi barátnőjétől a tünde. - Olyan rossz kedvű vagy

- Nem, nincs semmi. Csak...

- Csak?

- Hiány érzetem van. Hiányzik Estel, és hiányoznak Bernir viccei - sütötte le a szemét Míriel.

- Hogy kicsodáknak a micsodái? - nevette el magát Ithil.

- Hát Bernir és Estel a... - Erura...Tényleg nem emlékeznek rájuk! - hasított Míriel fejébe a gondolat. - Semmi nem érdekes - legyintett a kezével. A zene más ütemre váltott, lassú lett és dallamos.

- Szerintem mindjárt jobb kedved lesz - biccentett Míriel háta mögé Ithil.

- Hogy tessék? - fordult meg az aranyhajú. És csak ekkor értette meg mire célzott barátnője. Minden tünde párban kélt táncra, s feléje közeledett egy magányos személy.

- Észak parancsnoka, megtisztelne egy tánccal? - hajolt meg előtte kedvesen Legolas.

- Öm... - nyelt egy nagyot Míriel. Mégis mit gondolnának ha látnak? Így is elég nagy bajban vagyok...

- Nem is kérdés! - lökte hátba enyhén Ithil, a táncra ösztökélve.

- P-persze nem is kérdés - tette kezét a herceg kezébe. De még egy amolyan "visszakapod" pillantást vett Ithilre. Érezte amint a tünde átkarolja a derekát, és óvatosan magával húzza a táncolók fergetegébe. Pillanatok alatt becsatlakoztak a táncolók körébe. A lány úgy érezte, mintha most könnyebben menne neki a tánc. Mintha a zene dallama mozgatná lábait.

- Gyönyörű vagy - mosolyodott el finoman a tünde.

- Te is kitettél magadért - válaszolt vissza kicsit zavartan az aranyhajú. Legolason a szokásos zöld kabát helyett, most egy szürke ezüst szegélyes köntös kapott helyet. Lássuk be, azért ünnep van nem igaz? Szőke haját bonyolultan fonták, és homlokán egy egyszerű ezüst pánt is helyett kapott.

Soha végett nem érőnek tűnt az a pillanat, mikor elvesztek egymás szemében. Soha véget nem érőnek tűntek a zene dallamai, melyek hátukon röpítették a két fiatalt. Míriel mégis érezte a hátán a király folyton figyelő tekintetét...

- Legolas, ez nem helyes - szakította el szemét a fiúétól.

- Mert? - vonta fel a szemöldökét a szőke, és megpörgette társát.

Míriel haja és ruhája ernyőként forgott körülötte a hirtelen lendülettől. Ám a lány válaszként maga mögé biccentett a fejével. Ott ült ugyanis a király, parancsnokai körében.

- Ne foglalkozz vele - fordította maga felé a lány arcát a fiú. - Csak engem néz - szorította meg biztatóan kedvese kezét.

Szinte észrevétlenül perdültek ki a körből, és suhantak be a fák közé. A ritkás lombú fák között akadálytalanul kúsztak be a Hold sugarai, és törtek meg a két keringőző alakon. Még ide is hallattak tünde fülnek a zene foszlányai, de az egyszerre abba maradt.

- Már látom miről maradtam le előző évben - törte meg a csendet a lány. - Egy csodás estéről

- Mindig van mit behozni, de egyre jobban táncolsz - nevette el magát a tünde. - De nem akarom, hogy apám elrontsa az estéd. Ahogy azt sem, hogy bárki beárnyékolja boldogságod.

- Nem tehetsz róla... - rázta fejét a lány.

- De tehetek ellene - folytatta a tünde, és megálltak a fák körében. Belenyúlt zsebébe, és kitapintotta az apró gyűrűt. - Különleges vagy nekem, és nem szeretném ha bárki miatt szenvednél - Belenézett kedvese szemébe, elveszett a mélykék tengerben. - Szeretlek és azt szeretném ha boldog lennél - Míriel szüntelenül társa arcát fürkészte, de egyszeriben tekintete az égre tévedt.

- UramEru - suttogta, és szája résnyire tátva maradt.

- Baj van? - kérdezte aggódva Legolas., és ő is felnézett. - Csodás nem igaz, már évezredek óta nem volt ilyen? Hullanak a csillagok - Az eget hol vékony, hol vastagabb fénylő csíkok szelték át egymást követve.

- Hullanak a csillagok! - ismételte félve a lány. Összerezzent. Pontosan tudta mit jelent. - Ne most...még ne!

- Mi a baj Míriel? Miről beszélsz?

- A csillagok! Legolas a csillagok! - emelte újra aggódva tekintetét az égre. - Annyira sajnálom - sütötte le a szemét.

- Nem értelek meleth-nín. Mi történt?

- Szeretlek, és mindig is szeretni foglak hercegem. Míg e világ áll, s azután is. De az utunk másfelé visz - szeme könnyekkel telt meg. - Másfelé, és ki tudja találkozik-e még - arcán végig gördült az első könnycsepp. - *Íra ren ú. Amarath siria. Rad penna ídh ah bain, lalith. Ren ú im caun! - a szavak súlya nagyobb volt, mint amilyet Míriel elbírt volna. Két tenyere közé fogta kedvese arcát, és közel hajolt hozzá, hogy megcsókolja, utoljára. Szájuk már majdnem összeért, de ekkor éles rikoltás hasított a levegőbe. A lány megrezzent.Leoldotta nyakából a fénylő követ, és kedvese nyakába akasztotta.

 - Világítson, mikor minden más fény kialudt - **Namarie! - suttogta, és kitépte magát a dermedt fiú karjaiból. Fütty szavára Arnir vágtatott elő, most először volt rajta nyereg. A díszes nyergen íj tegez és kard lógott. Míriel sebesen ugrott fel lovára, újabb rikoltás szelte át az áji hűvös levegőt. A Hold előtt árnyék suhant tova.

- ***Amman meleth-nín? - Legolas csak ennyit tudott mondani, önkívületben volt.

- Sajnálom - sipogta Míriel, de egy újabb rikoltás nyelte el a hangját. - ****Cuio vae! Tiro i Melian i bad lín! - felemelte kezét, majd könnyektől csillogó szemét elszakította a fiúétól. Az éles rikoltás egyre közeledett, közel volt a végzet.

- *****Noro lím! - kiáltotta. Arnir megugrott, és fehér villámként cikázva veszett bele az éji erdőbe. Lovasa nem nézett vissza, nem volt ereje rá.

***

Ruhája hosszú ujjával megtörölte szemét, és tekintetét az égre emelte. Már kiértek az erdő sűrűjéből, tisztán lehetett látni a felettük cikázó három nazgult...

Az erdő véget ért, és a szárnyas szörnyek a lovas felé kerültek. Üldözték.

- Noro lím Arnir, noro lím! - hajszolt a lovát Tinwerín. Felemelte ezüst íját, vesszőt illesztett a húrra. A szárnyas iszonyatra célzott.

Eközben szinte érezte a másik dög szagú szárnyát elsuhanni maga mellett. A nyíl sebesen szelte át az estét. Míriel hátra fordult a nyeregben, és újabbakat lőtt.

Arnir a szelek szárnyán repült, nem volt messze Lórien erdeje.

~~~

*Íra ren ú. Amarath siria. Rad penna ídh ah bain, lalith. Ren ú im caun! -Kérlek, feledj el. Végzetünk másfelé visz. Leld meg valakivel a boldogságot, nevetést. Felejts el hercegem

**Namarie! - Ég veled!

***Amman meleth-nín? - Miért szerelmem?

****Cuio vae! Tiro i Melian i bad lín! - Légy jó! A Valák kísérjenek utadon!

*****Noro lím!/ Noro lím Arnir, noro lím! - Vágtass!/ Vágtass Arnir, vágtass!

~~~

Kuuukuccs!!!

Sajnálom tudom, hogy ez is lazán volt egy hét késés! Ne haragudjatok! De ettől függetlenül, már megvannak a terveim a kövire! :)

Köszönöm, hogy benéztél! ^^

~Laeriel~

~~~

( A fent belinkelt zene az, amire Mírielék táncoltak)

2016\11\06

34.fejezet

Van egy ösvény, mely még járatlan

Van egy döntés, mely váratlan

Van valahol egy végtelen űr

Mely minket vár, minket hogy élhessünk ott időtlenül

 

- Aludj még - simította végig a fiú arcát.

- Maradj még - suttogta álmosan a tünde és megfogta a mellette ülő kezét.

- Maradok, maradok most és mindörökre. Most aludj vissza, hisz még csak az első napsugár vetült Ardára - betakarta a szőkét, ám kezét nem engedte el. Csupán nézte, ahogy szemhéjai lecsukódnak, légzése egyenletessé válik, majd elalszik. Míriel sóhajtva döntötte fejét a falnak, és cirógatta a meleg kezet. Nem érdekelte mi lesz, csak az érdekelte hogy az akit szeret az boldog legyen. Gondolataiba merülten nézte Legolast, elfolyt mellettük az idő. Hirtelen, a fiú keze megrándult, arcán mosoly suhant át, és motyogott valamit:

- Biztosan ikrek, de akkor mi legyen a nevük? - Mírielt ennek hallatán elfogta a kíváncsiság, és nem tudta megállni, hogy ne nézzen bele kedvese álmába:

Magát és Legolast látta, egy virágokkal telt réten. Boldogok voltak. Egymás mellett feküdtek, beszélgettek.

- Majd ketten döntünk, ha itt az ideje meleth-nín - mondta az álomban lévő önmaga. Aki a való világból érkezik, azt nem látják az álmok szülöttei, így Míriel megkockáztatta azt, hogy közelebb megy. Hallotta a saját maga hangját, amint nevetésre csendül.

- Neh! Ez csikiz! - kuncogja a földön fekvő lány.

- Téged vagy a babát? - kérdez vissza mosolyogva Legolas, és megállítja kezét a dudorodó hason.

- Rúgot egyet - suttogja lágyan az aranyhajú, és párja keze mellé csúsztatja a sajátját. Míriel egészen a földön fekvők elé sétált. Valóban az álombéli énje gyermeket várt. Az egyszerű fehér ruha kiemelte a növekvő hasat.

Milyen szép álom - gondolja Míriel, és már épp távozni készült volna, mikor érezte, hogy Legolas keze ismét megrándul. Görcsösen kezdte szorítani a mellette ülő kezét. Ebben a pillanatban az álom képe is változni kezdet. Az ég beborult, a mező maga lett a kietlen puszta. A fehér ruhás lány kezét egyszeriben vér lepte el.

- Mi ez? - kérdezi kétségbeesetten kedvesétől. Majd hirtelen hasához kap, nyilak zápora zúg el felettük. A következő percekben már a fehér ruha vörössé vált, és nem marad más a lány mellett mint egy üvöltő alak, ki vérben térdel. Míriel hallotta kívülről is a fiú kiáltásait, ekkor tért vissza a valóságba.

- Celeb Ithil, calad gil, glóriel Anor glawr ego uanui ól! Lasta lín Arda hwest, luithila bano n'annún dúr naw, toltha ídh ah bain.* - e halk szavakat duruzsolta nyugtalan kedvese fülébe. A fiu megnyugodni látszott, kézszorítása lazult. Viszont a kék szemek hirtelen pattantak ki, és Legolas hirtelen ült fel az ágyon. Még mindig ridat volt, bár az álomnak vége szakadt. A fiú mellkasa hevesen sülyedt és emlekedett, zavartan nézett körbe, és szó nélkül vonta magához Mírielt.

- Hát jól vagy - simított végig a lány arcán. Bizonyára azt hitte az álomra, hogy valóság.

- Miért ne lennék? - kérdezte az aranyhajú. Muszáj volt úgy tennie mintha nem tudna semmiről.

- Álmot láttam - sütötte le a szemét a szőke - Az elején azt kívántam bár a jövő lenne, de a végére minden elsötétült és... - elharapta a mondat végét, nem bírta fojtatni.

- Ne is gondolj a rosszra, inkább mond el mi volt a jó - kisimította a tünde homlokára tapadt tincseit,majd lerúgta csizmáit és

- Csak egy-két röpke kérdés mielőtt elmondanám: Csiklandós vagy? - Míriel kuncogott egyet, majd válaszolt:

- Igen, de miért?

- A második, mi a két kedvenc neved? - ujjai közé csavarta a lány egyik kósza hajtincsét.

- Nevem? Nem tudom, ezen még nem gondolkodtam. De mond már mit álmodtál! - unszolta az aranyhajú.(szerk:. Míriel, Oscar díjas alakítás!)

- Egy réten voltunk, csak ketten. Vagyis hárman...vagy négyen, nem tudom pontosan...

- Négyen? Baranék is ott voltak?

- Nem. Hanem, gyermeket vártál vagy gyermekeket. Ezt nem tudom. Mert még kérdezted is, hogy mi legyen a nevük. Aztán megcsikiztelek, de aztán minden szürke lett, eltűnt a rét... - Míriel a fiú szájára tette a két ujját, ezzel hallgatásra bírva.

- És csikis voltam? - kérdezte mosolygva. Erre Legolas ujjai pillanatok alatt a lány hasát kezdték csiklandozni. Az aranyhajú megpróbálta leszedni magáról a komisz ujjakat, de a nevetéstől mozdulni sem bírt.

- Jó-jó hagyd abba! - kérte a fiút, mert már érezte, hogy folyik a könnye a nevetéstől.

- Igen, akkor is csikis voltál. És most is az vagy - vonta le a következtetést a herceg.

- Azt mondtad, hogy azt kívántad bár a jövő lenne - vette vissza a történet fonalát Míriel - Ami késik nem múlik hercegem. Megígérem, ha eljön az ideje akkor egy makkegészséges gyermeket ringathatsz majd a karjaidban.

- Én igazából háromra gondoltam... - vallotta be a tünde.

- Hogy tessék?! - ugrott fel mellőle a lány. - Van neked lelked Legolas? Nem te fogod megszülni azt a hármat, hanem én! Kettő! - alkudott.

- De ha lesz egy ikerpár és egy egyke? Akkor az is három. És nem hiszem, hogy annak a lánynak aki visszatért a halálból három gyermek gondot okozna - forgatta a szemeit játékosan a szőke, és karjainál fogva visszahúzta maga felé kedvesét.

- Majd az idő megoldja, ha eljön az ideje ráérünk rajta gondolkozni - egy apró puszit nyomott a szőke szájára, és ráborult a mellkasára.

***

- Mond csak, mióta őrizgeted azt? - bökött Baran a kis vörös selyemzacskóra Legolas kezében.

- Egy ideje - felet szűkszavúan a szőke - De már nem sokáig...

- Remélem azért majd meghívsz az esküvőre - piszkálta tovább barátját az íjász.

- Hányszor mondjam még el, hogy nem lesz esküvő! Legalábbis, ha Míriel nem szeretné. De természetesen ott lesztek, ez nem is kérdés - A keleti határ környékén sétáltak, senki sem hallotta őket.

- Egyébként, neked Ithil hogy fogadta? - kérdezte a herceg, átugorva egy kidőlt fa törzsét.

- Részletezzem? Legyen elég annyi, hogy azt hiszem egy pillanatig nem is lélegzet, majd utána az "igent" sikítozva a nyakamba ugrott - emlékezett vissza Baran.

- Szerinted ő is igent fog mondani?

- Ez most komoly kérdés Legolas? Te kinézed belőle, hogy nemet mondana?

- Nem, vagyis lehet, hogy ez nem csak az ő döntése lenne - mélázott el, a vörös tasakot babrálva. - Tudod félek, hogy apám olyat mondott neki amit nem mer nekem elmondani

- Ha összeházasodtok, akkor úgyis kiderült volna. Kár ezen őrölni magad, higgy nekem bizton igen lesz a válasz - kacsintott barátjára az íjász.

***

- Annyira jó, hogy mostmár a származásod súlya nélkül tudunk beszélgetni. De egyet jegyezz meg: akár mi is volt, akár mi is lesz, te mindig a húgom maradsz - ölelte meg húgát Estel.

- Te pedig a nővérem - helyeselt Míriel.

- Mond, találkoztál apámmal és anyámmal? - érdeklődött a nagyobbik, és letelepedett a folyó partjára.

- Varda azt mondta, hogy jól vannak. Mandosnál pihennek...

- Épp ideje volt már, hogy elinduljanak. Hamarosan nekem is mennem kell - mondta szomorúan a maia.

- Tessék? Miért?! - kérdezett vissza egyből meglepetten a mellette ülő.

- Az én küldetésem befejeződött - mosolyodott el elégedetten Estel. - Már nem szorulsz a védelmemre, magad is megállod a helyed.

- De nem mehetsz el! Mi lesz velem? Mi lesz Ithillel és Bernirrel? Mi lesz az itt felépített életeddel? - dúltak a kérdések a lányból, kit villám csapásként ért a hír.

- Tinwerín Úrnő, te magad űzted el Ungoliatot. Már ebből is tudtam, hogy nincs rám szükséged. Ithil és a többiek meg..., elfelednek majd. Kivéve egyiküket - állt fel a sötéthajú, és a mögöttük lévő erdőség felé emelte tekintetét, melyből egy barna hajú tünde lépdelt feléjük.

- Míriel Úrnő - biccentett Bernir, majd nevetve tette hozzá: - Huh de furcsa kimondani. Nekem akkor is az a talpra esett emberlány maradsz,a ki mindig nevetett a vicceimen - ütögette vállba a megilletült lányt.

- De...hogy? Most mi lesz? Anyám meghagyta, hogy ne szóljunk róla senkinek - pattant fel az aranyhajú.

-  Szürkerévbe megyünk - válaszolt Estel - Holnap alkonyatkor fut ki a hajónk Nyugatra, s ha szerencsés lesz az utunk, akkor már a rákövetkező nap estéjén Valinorba érkezünk

- Akkor, most csak elbúcsúzni jöttél? - kérdezte szomorúan Míriel.

- Valami azt súgja, hogy nem most találkozunk utoljára húgom. Sok szerencsét kívánok, s leld meg te is a békét a hosszú utad végén. Mert még csak most vette kezdetét a hosszú és göröngyös utad húgocskám - azzal homlokon csókolta húgát, és Bernirrel együtt belevesztek az erdő homályába.

~~~

*Celeb Ithil, calad gil, glóriel Anor glawr ego uanui ól! Lasta lín Arda hwest, luithila bano n'annún dúr naw, toltha ídh ah bain.-Ezüst Hold, fénylő csillagok, arany Napnak sugara űzzetek tova szörnyű álmot! Halld szavam Arda szele, sodord tova a sötét látomást, helyébe hozz szépet és megnyugvást.

2016\11\06

33.fejezet

"Az ösvény íme ketté ágazik, döntés az enyém

De ki lesz az ki majd kárhoz, ki lesz az ki majd térden csúszik elém?

Bánat, kín, és szenvedés jár az egyiken

Öröm, szép, boldogság jár másikon, de ki tudja melyiken?

Régi, új ismerős-e vagy idegen?

Döntésem mi legyen?"

 

 

Míriel dermedten állt az apró kavicsos úton. Dermedve fájdalomtól, dühtől, kétségbeeséstől. Megdermedve mindattól, amit tudott, de sosem mert kimondani.

- Hát vége van - suttogta ma elé. Vége van egy álomnak. Vége van egy látomásnak. Vége van jónak, szépnek. Vége van múltnak és jelenek.

- Még csak most kezdődik - lépett ki a fák közül Estel.

- Előre láttad, igaz? - meredt a vele szembe állóra a lány.

- Meglehet Úrnőm. A jövő folyama zavaros, van,hogy kitér a medréből, és másképp fojtatja útját

- Úrnőm...milyen cinikus szó...Minek vagyok Úrnője Estel? Bánatnak? Csalódásnak? Nem marad más utánam csak keserűség - elfordította arcát a sápadt napsugarak elől, és sarkon fordult.

- Úrnője vagy mindannak, ami boldogságot hozz, Úrnője vagy mindannak amit a Nagy Muzsikában daloltak. Ez is része a dalnak, fájdalmas egy sor

- És mi jön ezután? Mi a következő sora a dalnak? Halál, és elmúlás? Vagy tán egy összetört szív darabjainak szólama? - keserűség öntötte el a hangját. Arcán végig gördült az első könnycsepp.

- Az összetört szívet van, hogy egybeforrasztja az idő Tinwerín. A halál helyén új élet sarjad, az elmúlást felváltja lét

- Az idő...makacs játék. Van, hogy túl sokáig várat az újra, és túl hamar hozza el a véget.- szólt hátra a válla fölött remegő hangon. Arcát könnyek szántották, szívét bánatnak foga mardosta.

Hogy fogom elmondani? Miként fogok a szemébe nézni? Erre nincs kegyes út...

Gondolkodási időre volt szüksége, egyedül. Sietősen szelte át a folyosókat. Öles léptekkel vette a lépcsőket, és szélként suhant a fák között. De így is olyasvalakibe botlott,akibe a legkevésbé akart.

- Bocsánat - hadarta, és egy lépéssel kikerülte a tündét.

- Tán baj van? Régóta kereslek, mi lelt? - kapott a mellette elsuhanó kéz után a fiú. Míriel nyelt egyet, jól ismerte a hangot. Feszülten fordult meg, és igyekezett kifejezéstelenné tenni arcát.

- É-én is téged kerestelek - hazudta.

- Mi történt, apám miért hivatott? - kérdezte a szőke. Látta hogy csillog a lány szeme, csillogott nem is oly rég elhullatott könnyektől.

- Csupán sétáltunk a belső kertben. Északról és a történtekről kérdezett. Biztosított róla, hogy továbbra is én irányítom a határőrséget - A szemébe hazudott annak akit szeret. A kegyes hazugság, lehet hogy több fájdalmat sző majd mint az igazság...

- És kettőnkről? - Legolas, persze hogy aggódott. Miért is ne tette volna? Félt attól, hogy apja szavára elveszíti azt ki neki a legkedvesebb.

- N-nem esett szó. Tán kellett volna? Azt hiszem, valamiféle ünnepet is emlegetett - próbálta terelni a szót az aranyhajú.

- A Birodalom ünnepe. De minek kapcsán? - Tán el akarja küldeni? - vetődött fel a gondolat a fiú fejében.

- Az ünnep után vissza kell térnem Északra. Addig kaptam lábadozási időt - Nem bírt tovább az aggódó kék szemekbe nézni, lesütötte szemeit.

- Akkor nincs is olyan sok időnk. Alig három nap múlva lesz. Másról nem esett szó? Miért vagy ilyen leveret? - Sejtett valamit, de önmagának sem akart hinni.

- Semmi másról. Mesélnél nekem erről az ünnepről, nem igazán tudom miről szól - Gyomra még mindig görcsbe volt, hiszen társa ha akar belelát gondolataiba. Amik most a királlyal át élt beszélgetés körül forogtak.

- Most lesz ötezer éve, hogy a nagyapám megalapította az erdő királyságát. A kerek évfordulókon szoktunk ünnepet rendezni. Hálát adunk Erunak és a valáknak,hogy még mindig állnak a palota falai...

- Három nap - motyogta Míriel.

Az első nap gyorsan szaladt tova. A lány igyekezett minél kevesebb időt tölteni Legolassal. Talán így nem lesz annyira fájdalmas - gondolta. Mindig keresett valami kibúvót találkáig alól, kerülte a herceget. Este mindig korán lefeküdt, bár pontosan tudta, hogy a tünde éjszakáról éjszakára ott ül az ágyán kérdő pillantásokat váltva. Rohanásait a kereskedésre fogta, félnapos távolléteit a papírmunkára. A második nap alkonyán leügetett a folyó egy eldugottabb partvidékére. Választ kért Erutól, a valáktól hogy mit kéne cselekednie.

- Miért ilyen nehéz ez? Miért kell így lennie? Anyám, mi tévül legyek? Látod-e szenvedésem? Kérlek szabadíts meg a kínzó fájdalomtól - Arcát karjaiba fúrta. Gubbasztott a halkan duruzsoló fák alatt, némán sírt.

- Könnyeket nem való ilyen szép napon hullatni - a finom hang a fák között susogott - Nem áll jól neked a sírás Tinwerín - Íme a fából egy alak körvonalazódott. Kilépet a barna törzsből, ruhája maga volt a levél, haja az arany napsugár.

- Miért ne sírnék ha minden mi szép kicsúszik a kezem közül? Miért ne sírnék ha magam után csak bántott hagyok?! - az apadni látszó könnyek újra kifakadtak.

- Nyugodj meg kis csillag - hajolt le mellé Yavanna - Hagyd el a mai napra bánatot és kesergést. Lépd át idő és tér korlátát- hangja altatóként hatott a lányra, érezte amint szemhéjai elnehezednek - *Awartha Arda edrain! - az utolsó szavakat már csak haloványan hallotta, a női arca elmosódott.

***

Hideg kövön ébredt, egy kis teremben pihent. A lágyan simogató napsugár most is elevenen sütött, ám a termet csak a lámpások fénye világította. Most már nem csak Yavanna, hanem Vaire és Este is mellette álltak.

- Ez tán Mandos csarnoka? - hűlt el Míriel amikor körbe nézett a szürke csarnokon. Hatalmas oszlopai hidegen meredtek felfelé, a semmibe.

- A válaszok van, hogy a legfurcsább helyen kopogtatnak - szólalt meg Este - Álmodsz kedvesem, de mégis valós. Ez itt Mandos csarnoka mely rejti a múltat és jelent

- Válaszokat kértél Tinwerín, hát válaszolok - mosolyodott el Vaire. Mély lila köntösében indult el a folyosón, maga után intve a többieket.

- Ne félj kis csillag. Nincs mitől - tette az aranyhajú vállára kezét Yavanna.

- Milyen szép is volt Valinor delelője - Vaire végig húzta vékony kezét az első szőttesen. A falon lógó szőnyegen, ott izzott a két fa, ott hömpölygött Keleten a tenger. - És ekkor érkeztél közénk - a következő szőnyegen egy fehér pólyában fekve kisded látszott, körülötte mind a tizenöt vala, még maga Eru is. S még Melkor is.

- Ő Melkor? - kérdezte Míriel félve megérintve a fehér hajú, fekete ruhás tünde arcát.

- Igen, itt még mondhatjuk, béke honolt - bólintott Este.

- Aztán minden megváltozott - mutatott a következő szőnyegre Vaire. A ragyogó fák közé homály kúszott, elszáradtak. Homály öntötte el Valinort. S ott látszott Varda és Manwe amint könnyeket hullatva búcsúznak a gyermektől. A szőnyegen a képek kavarogni kezdtek. Sebtiben mutatták be a tündék és az emberek érkezését. Mírielnek egy képen akadt meg a szeme: A tenger partján egy sötét hajú alak áll, kezében magasba emel egy fénylő tárgyat.

- Feanor, a legügyesebb kezű nolda három szilmrailt készített - állt meg a szőttes ellőt Vaire - Egy a tengerbe hullt - a szőttes átváltozott, ott tomboltak rajta Arda tengerének hullámai amint elragadják a fénylő követ. - Egyet a tűz emésztett el - a háborgó tengert felváltotta a mezítelen lángok tánca amint nyaldossák az izzó ékszert. - És egyből csillag lett - újra a férfi látszott a tenger partján - És az a csillag eltörött mikor az Utolsó Csata megrázta Ardát és az eget. Egy kis darab tört le belőle, jelentéktelennek tűnik... - Míriel szeme előtt vonultak el a vala seregek csillogó páncéljukban. Látta a vanyák hófehér lobogóit előre menetelni, hallotta a Valaróma hadba hívó hangját. És látta amint apja egy utolsót sújt Melkorra kardjával, s az porrá vált. Ezzel egy időben az égen egy csillag úgy tetszett mintha ketté vállt volna.

- És azt a kis darabot, most te hordod a nyakadban Feanor ajándékaként - fejezte be Vaire, s a szőttes képe újra megmerevedett.

- Ez idő alatt nemzetek emelkedtek fel, és szigetek buktak alá a tengerbe. Felbukkant a Nap és a Hold. Hajók kötöttek ki, és indultak el Valinor partjairól - A következő szőnyeg meg elevenedett. Szinte kilépett az anyagból a Nap aranyos kocsija, és a Hold ezüstösen csillogó paripái. Látta elsüllyedni Númeror szigetét, látta kikötni a dúnadán királyokat.

- A homály gyűlt, Sauron Morgoth szolgája felerősödött. S te örök álomba merülten feküdtél Középföldén - Valóban, a szőnyeg képet váltott. A sötét eget fényes fehér csóva szelte át, és hangtalanul ért földet egy erdőben. A következő képen látszott Szauron rettentő alakja, amint az Egyet felhúzza az ujjára. Látszottak a tünde urak kik a Hármat birtokolják, ott voltak a törp királyok a Héttel jussukként. S ott álltak a kilenc halandó királyok, kilenc gyűrűvel az ujjukon.

- Ez mégis csak pár mozzanata a múltnak mely sok gyötrelmet hozott az eldáknak - az anyag újra mozdulatlan lett. - Ébredésed volt kinek szívében új reményt gyújtott, s majd lesz kinek kárhozatot hoz - Míriel elé a jól ismert gyerekkora tárult. Majd a kép elérkezett a Legolassal való találkozásáig. Vaire egy suhintással itt megállította a múlt folyamát.

- Nekem hatalmamban áll visszatekinteni Középfölde múltjára. Én látom azt, amint lehet se Varda se Manwe se pedig a többi vala nem - A szőnyegen lévő kép újra mozogni kezdett. Most csak homályosan mutatott dulakodó alakokat, tüzet és árnyt. De csupán egy pillanat volt az egész - A jövőbe tekinteni nem tudok - folytatta Vaire - Mert a jövő kétes. Döntésed hatással lesz az eljövendő eseményekre. Kilétedre sok kíváncsi szem fog majd tapadni. És tetteiddel lehet hogy népeket emelsz fel, és pusztítasz el - A szőttesek végére értek.

- Miért mutattad meg ezeket nekem? Miért hoztatok ide? - kérdezte Míriel a három nő felé fordulva.

- Dönteni nem dönthetünk helyetted. Tetteid lehetnek jók és rosszak. Az árát lehet megtudod fizetni, lehet hogy nem - válaszolt először Yavanna.

- Lelked zavaros, és tépázott. Gondolatait kavarognak. Lelj megnyugvást Valinor partjain, míg Ardára új nap nem virrad - folytatta Este.

- Okulj a múltból és tedd jobbá a jövőt. Okulj a múltból, és ne kövesd el a régiek hibáit - válaszolt végül Vaire - Mert lehet, a múlt ismétli önmagát.

A következő pillanatban íme már nem a sötét csarnokokban álltak, hanem kint a fehér homokos parton. Most már csak ő és Este álltak a partokon.

- A hajnallal térsz vissza Ardára. S lehet a reggellel léped át döntésed kapuját. Ezt maga Varda tudná csak megmondani. De egy biztos...

- Este Úrnő! - ez a kiáltás szakította meg a vala mondatát. A két nő a hang irányába kapta a fejét. Egy vörös hajú tünde sietett feléjük. Fején vékony,indás ezüst veretes pánt. Ruhája szürke, de zöld palástja kúszott utána a földön.

- A Végzet Köre újra összeül Úrnőm - hajolt meg odaérve hozzájuk - Manwe már csak rád vár.

- Hát ez is eljött - sóhajtott Este, majd Mírielhez fordult:

- A hajnal még távol Tinwerín. Dönts a legjobb belátásod szerint - mosolyodott el, majd elsietett a Taniquetil magasba nyúló csúcsai felé.

- Te lennél Tinwerín? - fordult a lányhoz a tünde. Csillogó szürke szemei kérdően fürkészték.

- Még új ez a név, barátaim csak Mírielként ismernek. Benned kit tisztelhetek uram? Tán csak nem Maedhros** tért vissza?

- Argalad vagyok Úrnőm. Nem, reméljük nem is fog. Szóbeszéd járta, hogy nem is olyan régen Manwe és Varda vendéget fogadtak. Akkor igaz a hír! Bocsáss meg illetlenségemet - hajolt meg sietve. Erre Míriel felnevetett.

- Elnézést, csak kevés vörös hajú tündét látni. Nem vagyok én Úrnő Argalad. Nem helyes, hogy származásom alapján ítéltek meg. Nem tettem semmi olyat mellyel kiérdemelném az Úrnői címet

- Nem kegyed az első akit megcsal a szeme. Úgy hát, én sem vagyok Úr hölgyem

- Csak van, miért kardot hordasz a messzi Nyugati Birodalomban mely mentes minden gonosztól

- Régi megszokás hölgyem, voltak olyan idők amikor itt sem honolt béke - A lenyugvóban lévő Nap megszínezte a csendesen hömpölygő tengert.

- És ön? Önnek oldalán miért lóg fegyver? - dobta vissza a kérdést Argalad.

- Olyan földről jövök, hol ez a mindennapjaink része. Középföldén akinek nincs fegyvere, az elbukik

- Akkor sem való ilyen penge egy ilyen finom kézbe - csóválta a fejét a fiú.

- Finom kéz... - mélázott el Míriel, és óvatosan felhúzta ruhája ujját a varg harapás helyén.

- Kegyetlen egy élet lehet ott - jegyezte meg a tünde, a hegre pillantva.

- Vannak dolgok melyek széppé teszik. Ardának is megvan a maga szépsége, csak meg kell találni. - Lassan lépkedve indultak el a fehér homokos parton.

***

Valóban,  mikor a hajnal első sugara elérte Középfölde partjait. úgy tűnt tova Míriel Valinorból. Ugyanott ébredt, hol Yavannával találkozott. Tudta, mit kell tennie. Bár nem tudta helyesen cselekszik-e. Nem keseríthetem meg azzal az utolsó perceinket, hogy elfordulok tőle. Sietve ugrott fel Arnir hátára, és ügetett el a palota irányába.

Elbocsájtotta lovát, és a borostyánnal fedett fal felé indult. Kétszer is körbe forgatta fejét, nem jár-e erre senki rajta kívül. Szerencséjére a palota népe a határőrökön kívül mind most ébredezett.  Belépet a sötét folyosóra, és kezével kitapogatta az alvó fáklyát.

- No calad!No calad dúr fela! Gwilith calad ar naur!*** - íme kezében meg gyúlt a fáklya.  Fogalma sem volt róla, mégis merre indul. Csupán sejthette hogy épp az emeletek között rója útját.

Elhaladt díszes cseppkő oszlopok mellet, árkok felett suhant amik ki tudja hova vezetnek. Végül a hosszas bolyongás után az egyik folyosóról csupán három ajtó nyílót. Pont mint azon a szinten amin az uralkodók szobája és a könyvtár is van.

- Hogy is volt? Hátulról az első szoba a királyé, a második terem a könyvtár, ezek szerint az első ajtó... - kicsit bizonytalanul nyomta be az első kő keret világos tégláját. A fáklyát a falon lévő tartóba tette, és belépet a félhomályos szobába.
 Végre valamiben szerencsém van - gondolta, amikor meglátta a zöld függönyös ágyat. Hallotta amint a rejtek ajtó egy puffanással zárul be mögötte.  Halkan lépdelt át a szobán, és letelepedett az ágy szélére.  Óvatosan kisimította az alvó tünde arcából szőke tincseit, és válláig húzta lerúgott takaróját. Homlokon csókolta a herceget, és megcirógatta kezét.

 - Álmodom? - kérdezte félig nyitott szemmel, álmosan a fiú.

 - Nem meleth-nín, itt vagyok - suttogta a lány, és összefonta ujjait a tündével - És itt is maradok - újabb csókot adott az álmos hercegnek.

~~~

* Awartha Arda edrain- Hagyd el Arda határát!

**Maedhros - Feanor legidősebb fia, akinek vörös haja van. A tündék között nem gyakori, valószínűleg Míriel is ezért nézte Argaladot  Maedhrosnak.

***No calad!No calad dúr fela! Gwilith calad ar naur! - Legyen fény! Legyen fény e sötét barlangban! Gyúljon hát fényesség és tűz!

2016\11\06

32.fejezet

Mit jelent mi van, mit jelent mi lesz?

Mit jelent mi volt,mikor már a múlt homálya körbe vesz?

Mit jelent az élet? Mit jelent egy félve elsuttogott szó

Emléket, melynek nyoma lehet mulandó

Emléket, melynek darabjait lehet soha nem leled

Emléket, melynek képei kísérteni fognak, foszlányai ott lesznek veled

 

 

- Múlóban a tél

- És vele a rossz emlékek is - tette hozzá a fiú.

- Semmi sem múlik el nyomtalanul. Nem, mindig nyomot hagy az úton - az aranyhajú szállt le elsőnek lováról. A völgyben semmi sem változott. Itt ugyanolyan üdén folyt az élet mint napokkal ezelőtt.

- De lehet,hogy a nyomot betemetik - fogta meg kedvese kezét a herceg.

- Az akkor is ott marad - hajtotta le a fejét a lány.

- Ne gondolj rá - emelte fel a vékony álat a szőke.

- Miket élhettél át, amíg én ott feküdtem elveszve téreben és időben. Milyen kínokat okoztam neked? Nem ezt a nyomot kellett volna hagynom kettőnk útján

- Magadat okolod a történetek miatt? - hűlt el a tünde.

- Részben. Hallgatnom kellett volna rád, nem lett volna szabad veletek mennem és nem lett voln... - Egy lány elhallgattatására a legjobb az ha megcsókolod (szerk:. Legolas előszeretettel él ezzel a lehetőséggel).

- Honnan tudod,hogy az igazi Tin...vagyis Mírielel beszélsz? - kérdezte mosolyogva a lány, javítja a hangulatot.

- Miért ne lennél az "eredeti"?

- Nem tudom, lehet hogy kicseréltek útban vissza fele - nevetett az aranyhajú.

- Akkor, bizonyítsd be - adta ki a feladatott a fiú.

- Attól függ, mit akar hallani a herceg. Sok lehetőség van: szólhat mesém egy virágról melyért ketten versengtek (lásd Míriel naplója), szólhat mesém egy föld alatti barlangról, szólhat mesém egy lyukas ingről és gazdájáról

- Ne hidd, hogy a lyukas inget elfelejtettem - mondja játékosan szem forgatva a tünde.

- Szóval ezzel kivívtam felséged, örökös haragját. Azt se higgye, hogy feledésbe merült az a bizonyos öt perce, meg a zöld ing - vágott vissza Míriel.

- Jó vagy rossz emlékek közé sorolja a hölgy?

- Miért mondanám el? Magán ügy nem de bár? - Most egy érdekes gondolat környékezte meg Míriel agyát. Nem a sajátja volt, hanem valaki másé. Egy emlékfoszlány, érzések és gesztusok töredékei. Legolas fejében kavargó gondolatok részletei voltak. Nem bírta megállni, hogy ne nézzen bele a fiú gondolataiba:

Egy zöld ingbe öltözött női alak lép ki az ajtó mögül. Arcára sejtelmesen vetül a fáklya fény, haja keretezi azt. Az ing épp hogy a térdéig ér, hosszú lábait nem takarja teljesen. Magát látta, vagyis úgy ahogy Legolas látta őt, akkor.

- Pocsékul állt rajtam az az ing - mondta hangosan véletlenül. Az emlékkép megszakadt.

- Nem igaz, neked minden jól áll - Mivel még mindig belelátott a fiú fejébe ezért hallotta a mondat folytatását - Főleg a fűző de még inkább a "semmi."..Nehogy kimond! Nem fogod kimondani. De végül is dicséret...Háát... - Míriel érezte, hogy a puszta gondolat menettől is fülig vörös lesz.

- Főleg a... - kezdett bele hangosan a szőke - Ajj ostoba ötlet, ki ne mond!

- A?

- Semmi nem érdekes... - magyarázkodik kínosan nevetve Legolas - Valami baj van? - kérdezi látva társa paradicsom piros arcát.

- Semmi, nem érdekes...- dadogja Míriel.

***

- Nem mehetünk ketten! - torpant meg a lány.

- Miért ne?

- Mert...mert ki tudja mit gondolnak rólunk. Csak úgy sétálgatunk...

- Nem igazán érdekel mit gondolnak. Szerintem már egy séta igazán nem lenne érdekes, a történetek után... - magyarázza a fiú, miközben becsukja Berengur bokszát.

- Történtek? - vonja fel a szemöldökét a lány.

- Nem emlékszel? Amikor felébredtél, én vittelek fel a szobádba...

- UramEru! Ennyit arról, hogy senkinek nem szólunk róla! Jó hogy apád még nem keresett - Emlegetett szamár, szokták mondani. Ugyanis az istálló oldalán Galwor tűnt fel, öles léptekkel közeledett feléjük. Amikor megállt a két fiatal előtt, szemét gyorsan végig futtatta rajtuk, arcán apró grimasz futott át.

- Míriel, a királyunk látni kíván - nyögte ki végül.

- Persze, teljesen érhető... - dadogta az aranyhajú, és még egyszer Legolas felé fordult. Egy pillantást küldött felé, egy olyan "imádkozz" féle pillantást. Már indult is volna, a bejárat felé, de érezte a vállára tévedő kezet.

- Veled megyek - szegődött mellé a szőke.

- Thranduil azt mondta, négyszemközt szeretne vele beszélni - vetett ellen Galwor.

- Akkor a négy szemből, hat lesz

- Legolas, kérlek! Nem lesz semmi gond - nyugtatta Míriel, és a réz kilincs felé nyúlt. - Úgyis egy mozdulattal a falra kenem ha kell - tette hozzá gondolatban. Majd benyitott a trón terembe. Senki sem volt ott rajta, és a trónján ülő Tünde királyon kívül. Lépteit visszaverték a csarnok falai, hangja tisztán csengett vissza.

Megállt, a trónra vezető lépcső előtt. Meghajolt, majd megszólalt:

- Látni kívánt Uram...

- Míriel, tudod mit jelent az, a szó hogy örökké? - kérdezte a férfi és felállt.

- Emberként? Nehéz lenne leírni...talán...

- Örök boldogság, vagy örök véget nem érő kárhozat és szomorúság - Hangja most komorabb lett, emlék volt neki a szomorúság. Örök, és véget nem érő.

- A természet sem örök, csupán visszatérő - lelépdelt a lány, elé és intett hogy kövesse. Egy kisebb ajtón keresztül, lugasba értek. Kis kövezett ösvényen kezdtek sétálni, feléjük hajlottak a fák ágai melyeken át szűrődött a napfény.

- A gyümölcsök elfonnyadnak, de jövőre újra teremnek. És aki egyszer belekóstol, az örökre vágyni fogja az ízét. Soha nem fogja feledni az édes zamatot - Az egyik fáról leemelt egy apró bogyót, és a tenyerébe forgatta - De ha a gyümölcs nem terem többé... Az íz helyén üresség lesz, és szürkeség. Egy betöltetlen űr lesz csupán, és semmi sem pótolhatja majd az íz élményét - összeszorította markát, és amikor újra kinyitotta, a gyümölcs fonnyadt lett és fekete.

- Uram hisz magad mondtad, a gyümölcs újra terem - rebeg Míriel, kissé kezdte érteni mire és célozz királya.

- Van, hogy soha nem terem újra. És ha igen, az íze más lesz, egészen más. A mi életünkben ez az íz soha nem terem újra parancsnok - madarak szálltak el egymást kergetve előttük. A király szünetet tartott - És ez alól a fiam sem kivétel. Nem láttad, az arcát amikor visszatértünk a harcból. Nem láttad szenvedését. Nem tudod milyen kínokat élt át, nem tudod miként szenvedett, mindezt miattad - talán az utolsó szó volt az amit kiváltképp megnyomott.

- Uram...

- Az arcát sem láttad, amikor letekintett rád. Ahogy akkor sem, amikor ölébe vont és karjaiba zárt. Megízlelte a szerelme ízét, és a hiányát is megélte. Megélte mit jelent elveszíteni azt akit szeret. Nem vagyok vak, látom mindazt amit kell és talán olyanokat is amiket nem kellene. Megélte mindazt amit nem lett volna szabad. De ez az íz elmúlik, és helyébe nem lesz más, csak bánat. Nem akarom látni szenvedni a fiamat. Azt akarom, hogy meglelje a boldogságot. Azt a boldogságot, ami nekem csak töredékbe jutott...

- Mit kívánsz tőlem?

- A Birodalom Ünnepe után hagyd el az erdőt, és soha ne térj vissza - a király a messzeségbe meredt, nem nézett a dermedt lányra.

- Te magad mondtad, hogy fiad szenvedni fog ha...

- Jobb ha előbb múlik el, mintsem később amikor a kötelék szakíthatatlan. Így sebe lehet begyógyul majd

- Inkább élje le élete nagy részét szomorúságban, mint egy keveset boldogságban? Ezt kívánod?

- Nem lett volna szabad, hogy mindez megtörténjen. Ezt kívánom - bólintott a király - Ha azt ünnep után határainkon belül talállak, ne számíts meleg fogadtatásra - szögezte le a tünde, és eltűnt a fák alatt.

2016\11\06

31.fejezet

Kuukuuucs! Tegye fel a kezét aki várta már ezt a részt! :D Végülis, ki nem?!

De most miért is húzom tovább a szót? Semmiért...Nincs mit hozzá fűznöm, hiszen ez a közel 3800 szavas rész magáért beszél! Jó olvasást! :)

NA DE DOBPREGÉÉSSS...

A vörösen izzó Nap korong, szörnyű nyomokra vetette sugarait. A harc, mindkét fél oldaláról áldozatot követel, de van, hogy nagyobbat mint amekkorát az ember adni tud.

- De jó,hogy vissza jöttek! - sietett Estel az érkező csapat elé - Sikerrel jártatok? - érdeklődött oda érve barátai elé. Most csak hárman álltak, mindnyájan lesütött szemmel.

- Mit jelent a siker, ha ilyen szörnyű az ára - szólalt meg végül fojtott hangon Bernir, és felnézett a lányra. Szeme piros volt a könnyektől, melyek apadni nem akartak.

- Nem értelek? Míriel hol van? - kérdezte kétségbeesetten. Rosszat sejtett.

Mintha csak hívták volna, ügy vált szét a három barát utat engedve negyedik társuknak, kinek karjai között egy női alak feküdt. Aranybarna haja ráomlott a fiú karjaira, arca hófehér és rezzenéstelen volt.

Estel letekintett az alakra. Zöld szeme könnybe lábad, arcából kifutott minden pír. Szája sírásra görbült.

- Annyira sajnálom - szólalt meg nehezen Legolas, hangján hallatszott ő is a könnyeivel küszködik. Estel szája némán mozgott, nem jöttek ki rajta hangok. Nem bírta elfogadni, hogy soha nem halhatja a csilingelő nevetést. Nem bírta elfogadni, soha nem nézhet újra a fényes szemek tükrébe. Nem bírta elfogadni, hogy nem szoríthatja újra a kezét. Nem bírta elfogadni...

Forgott vele a világ, szédült. Érezte, hogy meging lábain, nem bírta elfogadni az elfogadhatatlant. Talán a hóba rogyott volna, ha Bernir el nem kapja az ájult nőt.

Mindenki másképp dolgozza fel egy barát elvesztését. Attól az órától kezdve, négyen alig szóltak. Estel húga ágy mellett virrasztott, mintha remélné egyszer felébred. Lemosta sebét és legszebb ruhája öltöztette. Befonta a még mindig selymes hajat. Talán még szülei elvesztését sem gyászolta így, a sírás nem volt idegen nála.

Legolas szobájába zárkózott, senkivel nem beszélt. Nem akart senkit maga köré ha Ő nem lehet vele. Az ablaka alatt ott futott a gondoljrámvirág bokra, mely most is virágzott. Még párnáján érezte az illatát, még érezte kezén keze érintését. Minden este hallotta a gyöngyöző kacajt. Még talán a vízesésben is az ő hangját hallotta. Már ott sem lelte meg boldogságát. Minden Rá emlékeztetett.

Ott állt a tiszta vizű tó partján, pontosan azon a helyen, mint azon a teliholdas éjszakán. Szeme előtt ott lebegtek az emlékek, látta a maga előtt vágtázó fehér lovat, látta a vízesésről leugrani a két alakot.

Lórieni leveliben érezte kezének finom vonásait, ingén érezte bódító illatát.

Olyan volt mintha egy része halt volna meg. A vidám élettel teli része feküdt ott most fehéren akár az alabástrom. Üres lett belül, már nem látta színesnek a világot.

Hosszúra nyúlik az élet, fonala mégis véges. Melankóliája bódító, ezért lesz ha egyszer elmúlik emléke oly fájó. Szép időtök emlékét tova fújta már a gyász szele, emléked is halványan él abban akit szeretsz. Hol az idő és sors játéka összefut, akár a sebesen szaladó patak, ott dől el,hogy életed alkony lesz-e vagy virradat. Virradat, mely új reménnyel jár. Újat ébreszt ember öltők óta, ekkor sarjad új élet mely még virágzásra vár. Alkony, mely életünk vége, delelőnk elmúlt emléke akár szálló pillangó suhan tova gyásznak szelén. S mi csak elmerengnünk múltunk, jelenünk, jövőnk rejtekén. Az élet fájó dallam, zsenge hajnala nagy reményekkel kecsegtet. Édes delelője mámornak mézédes nektárjával csepegtet. Ott az alkony, mely talán szép. Szép ha az ember szép életet élt. Ám ez a legfájóbb egyben utolsó versszaka a dalnak, melyben minden mi van s mi volt a mámorító melankólián, egyszer s mindörökre, elhallgat.

Meg nyúltak az éjek a Bakacsinban. A tél delelője múlóban volt, de még nem jött el a tavasz. Még a levelek elevenen susogtak a fákon, és a patak hűvösen futott a kövek között. Az ősi fák gyökerei mohásan álltak ki a talajból, és a levegőt betöltötte a közeli forrás tisztán, frissen csilingelő hangja. Mégis valami búval áztatta e szép napot. Egy zöld füvű tisztást lengett körbe a Keleti szél, bús bánatos éneket dalolva. Körülvevő fáin ha ültek is, nem daloltak madarak és nem mozogtak állatok. Egy kis menet tartott a tisztás felé, nem voltak sokan, mindössze hatan kik elöl mentek. Egészen mélyzöldbe öltözve mindannyian, itt most nem volt rang mely megkülönböztette volna őket, a gyász súlya nem kímélte egyiküket sem.

A menetből ketten egy ikerpár , üveg koporsót vitt a vállán. Elbírták, könnyű volt s még inkább az ki benne feküdt. A csönd mely a gyászolók közé ült terhes volt a bútól, haragtól, és az önostromlástól. Ketten a koporsó bal oldalán lépkedtek, egészen hasonlatosak voltak egymáshoz, aki belül állt, hol a virág ágyon fekvőre, hol pedig a földre pillantott. Mintha csak azt remélné, felébred a rossz álomból. Egyedül ő volt az ki fel -fel szegte tekintetét. A jobb oldalon menetelők néma sírásukkal áztatták a földet.

***

Zuhant. Bele a sötétségbe. Már nem érzett semmit. Nem érzett fájdalmat. Mintha csak megérkezett volna, lágyan puffant valaminek az alján. Fehér ruhája lepelként omlott rá, haja szétterült körülötte. Már nem sötétség volt, nem már világosság honolt, s e fény szebb volt különlegesebb volt a szokottnál. Kinyitotta a szemeit melyekkel sűrűn pislogva próbált hozzászokni a hirtelen jött fényhez. Felült, és körbeforgatta a fejét.

- Míriel! – szólította nevén egy bársonyos hang. Ám gazdáját nem látta, egészen addig amíg kissé fel nem emelte fejét. A hang egy nőtől származott, ki ott ült vele szemben egy trónon. Haja akár a csillagos éj oly' fekete volt és benne mint csillagok megannyi fénypont ragyogott. Köntöse mélykék, egyszerű mégis szép. Fején tiszta ezüst pánt fénylett. Mellette egy ezüsthajú úr kinek köntöse fehéren villogott. Fenségesek voltak, ragyogóak és uralkodóan magasodtak a lány felé. A nő újra megszólalt:

- Gyere gyermekem, ne félj tőlünk – Egyszerre úgy tetszett mintha hatalmasból ugyanolyanok lettek volna mint ő. Kéz a kézben lépkedtek le hozzá. Majd megálltak előtte, és az úr kezét nyújtotta.

- Állj fel! Nincs okod előttünk térdepelni – Míriel elfogadta a segítséget. A keze puha volt, de mintha mérhetetlen erő áradt belőle, és ez a lányba is lelket öntött.

- Hol vagyok? – kérdezte dadogva, s szeme körbejárta a gigászi terem falait.

- Otthon — felelt a nő játszi könnyedséggel.

- Hol az az „otthon" – hangzott az újabb kérdés. S mint akibe villám csapott Míriel úgy kapott a hasához ahol a halálos szúrás érte.

- Hisz meghaltam – suttogta, és egyre a sebet tapogatta.

- A halál nem féletlenül jelenti azt, hogy vége van. Új ajtót nyit, miközben egy régit bezár – szólt a fehér hajú férfi, hangját visszaverték a terem falai.

- Üdvözlünk téged Valinorban Tinwerín . Üdvözöl téged Varda és Manwe – Az ablakokon mintha most megeredt volna a fényáradat, aranyló sugarak ömlöttek be a csarnokba.

- Az az nem lehet, nem vagyok tünde és ez nem Mandos csarnoka. Ki az a Tinwerín? – Mírielnek eszébe jutottak amiket régebben Legolas mesélt neki arról, hogy a tündék hova kerülnek a haláluk után.

- Jól látod valóban nem. Vagy tán azt kívánja a Csillagok Hercegnője , hogy Mandos csarnokában üdvözöljük? – tette fel a kérdést Manwe, és a lány szemébe nézett. Míriel arcára kiült az őszinte csodálat és a ledöbbentség keveréke. Most egy teljes fordulatot írt le maga körül. A terem gazdagon díszített volt, falain lámpások csüngtek alá és szőnyegek sorakoztak mind-mind különféle mintával. Hatalmas ablakokon áradt be a fény és tört meg a gigászi oszlopokon. Nem bírt megszólalni, ezért Varda vette át a szót. Mintha csak olvasna a zavarodott lány gondolataiban elkezdte megválaszolni a Míriel fejében kavargó kérdéseket.

- Minden sok-sok éve már hogy elkezdődött. Háborúban álltunk Morgothal, de úgy festett alul maradt. Gyermek áldás köszöntött ránk, és hamarosan megszülettél te Míriel. Örvendtünk mi és az összes vala. Sokan voltak akik Tinwrínnek becéztek, és ez valahogy rád ragadt kedvesem. Születésed napján, maga Iluvatar volt az ki ellátogatott hozzánk. Egy sort dalolt a Nagy muzsikából, ami a te születésedet és sorsodat mondta el. Arda Védelmezőjének születtél, arra hogy megóvd az ő gyermekeit Melkor sötétjétől. Ám Morgoth erősebbnek bizonyult mint vártuk, és az árnyak gyűltek. Elpusztította a két fát, és akkor már neked sem volt maradásod. Mert ott égett és ég most is benned az Olthatatlan Láng, mely után Melkor is vágyakozott. Veszélyes volt, és nem mertünk kitenni neki. Ezért felküldtelek az égre, hogy a csillagok kísérjék utadat. Fényesebben ragyogtál mindnél, Középföldén is elkezdtek Tinwerínként emlegetni. Túl ragyogtad Melkor és Ungoliath homályát, és a tündék majd később az emberek is hozzád fohászkodtak. És ez bosszantotta leginkább Morgothot. Levert az égről. De elpusztítani nem bírt, csupán álmot hozott rád. Morgothot megfékeztük. Megsűrűsödtek az árnyak közöttünk és Középfölde között, ahová zuhantál. Apád nem látott többé, és én nem halottam hangod. Bíztunk benne, egyszer felébredsz majd és visszatérsz hozzánk. Szívedben a legtisztább fény ragyog, és ez késztetett  ébredésre. Mert Morgoth szolgája mocorogni kezdett. Megmozdult ott len a sötétben ahová már a mi kezünk nem ért el. Tudunk mindenről ami Középföldén történik, tudunk a Gyűrűkről és Szauronról. Reméltük, nem így kell viszont látnunk. Az hogy most meghaltál egy új esélyt ad arra, hogy visszatérj erősebben és több tudás birtokában. Mi nem szállhatunk le Középföldére, hogy segítsük a majdani Gyűrű hordozót, és az embereket a végső harcban , de te igen. Mert ezt szánta neked Eru a Nagy Muzsikában. Mert ha Szauron megszerzi az Egyet, akkor először Középföldét majd pedig Valinort fogja ostromolni, és az uralma alá hajtani. A véredben csörgedezz a késztetés és hatalom, hogy rendet és békét hozz a világra, engedj neki. Félek Szauron közel olyan hatalmas lehet mint ura volt annak idején – kecsesen megfogta gyermeke kezét, a szemébe nézett. Majd pedig széles mosolyra húzta vékony, piros száját.

- Te leszel Illuvatar gyermekeinek fénye, mikor leszáll a sötét. Épp ideje hogy a sötétség foszlányai is eltörlődjön Középföldéről. A jövő látás kulcsa a birtokodban van, veled van édesanyád minden csillaga, és mi is gyermekem – folytatta mélyen zengő hangján Manwe. Mírielben mintha megmozdult volna valami, valami ami eddig szunnyadt. Új erő töltötte el. Foszlányok jelentek meg a fejében, emlékfoszlányok. Amikor elküldték még csak kisded volt, nem emlékezhetett túl sokra. Majd Varda szemébe nézett, látta ragyogni benne a csillagokat, és hasonlóságot vélt felfedezni kettejük között. Majd pedig Manwera pillantott, ki szemeivel most is őt fürkészte. Érzelem áradat lett úrrá rajta, egy láthatatlan erőtől vezérelve Varda vagyis anyja nyakába borult, és szorosan ölelte magához.

- Anyám, ha nevezhetlek így. Kik voltak azok kik felneveltek? – kérdezte miután már újra egymással szemben álltak.

- Az édesanyád vagyok, tudom nehéz elfogadni de így van. Maiák, maiák voltak. Hű segítőink akik Középföldén maradtak, és gondodat viselték. Ők most Mandos csarnokaiban pihennek – felet nyugodtsággal Varda.

- Az idő szoros, viszont vannak olyanok akik szintén régóta várnak rád – Manwe Vardával az oldalán a terem fehér ajtaja felé indult. Közöttük lépdelt Míriel. Megálltak előtte. A fehér nagy ajtószárnyak kinyíltak, hangtalanul. Kint a fű zöldellt, a fák virágoztak és hallani lehetett a tenger morajlását. Félkörben elhelyezett székeken ült hat nő és hat férfi. Érkezésükre felálltak és egytől egyik fejet hajtottak. Közelebb mentek, le a márványlépcsőkön. Megálltak előttük. Majd Varda, így szólt.

- Lássa mindenki, itt a csillag mely elveszett kinek létezése már már elfeledett. Most itt áll mégis előttünk, a lányom ki szebbé teheti a jövendőnk – Míriel körbenézett az arcokon. Középen Yavanna és Aule ült. Yavanna méz szőke tincseibe bele-bele kapott a szél, és ő minduntalan felemelte vékony kezét, hogy hátraigazítsa. Aule maga volt a megtestesült tisztelet, már maga jelenléte is tiszteletet parancsolt annak ki ránézett. Kovácshoz méltó szürke ruhában ült kedvese mellett. Tőlük balra ült Orome és Vána. Míriel sokat hallott Orome bátorságáról, s hogy hogyan járta Középfölde erdeit. Most fehér köpenyt viselt, mely kitűnt kedvese aranyos ruhája mellet. Yavanna mellett jobbra ült Ulmo fehér hajával, és tengerkék ruhájával, utána Mandos párjával Vairével. Mindkettejük haja feketén csillogott, és ruhájuk tiszta ezüst. Vaire mellett foglalt helyet Nienna, kinek ruhája sötét szürke és fekete haját apró gyöngyök díszítették. Nienna után Irmo kedvesével Estel. Este haja aranylot és szépen omlott bíbor köntösére. Irmo fehér haján megtört a nap, és orgona lila ruhája visszaverte azt. Az utolsó két széken, maga Tulkas és Nessa ült. Tulkas a hatalmas, és rettenthetetlen harcos kinek diadalait sok tünde dal őrizte. Most is páncélingben ült a valák sorában. Kedvese Nessa méltóságteljesen mégis könnyeden ült, táncos lábát most keresztbe fonta haja pedig szabadon lobogott mögötte telis- teli virággal.

- Nagy öröm számunkra a visszatérésed, Égbolt Legfényesebb csillaga, Tinwerín! – szólott Yavanna és Auleval karöltve felállt a helyéről.

- Áldomásunk legyen rajtad most és mindörökre. Tőlem a kitartás ajándékát kapod, ne hajtsd fejet az előtt ki nem méltó rá – Aule közel lépet a lányhoz, és homlokára tette a kezét. Ugyan így tett kedvese a következő szavakkal:

- Tőlem Csillag lány, a bőség ajándékát kapod. Azért, hogy soha ne kelljen hiányt szenvedned semmiben. Hajadon így is fénylik Laurien fénye, társuljon hát hozzá Telperion ragyogása is. Legyen rajtad Yavanna áldása! – Míriel haja kissé ezüstben kezdett izzani, bár aranybarna árnyalata most is megmaradt. Majd Orome és Vána emelkedett fel székükből.

- Tőlem már nem kaphatsz nagyobb ajándékot, hisz Arnir kegyeit élvezed. Légy te is ugyanolyan elszánt mint hátasod, és ne engedj abból, amit helyesnek ítélsz – Utána Vána lépet oda hozzá, haja suhant utána, akár a világos köpeny. Haját aranyvirágok tűzdelték, melyek most sem estek le.

- Én a madarak, és a virágok bizalmát adom,és azt,hogy szemedben soha ne hunyjon ki a fiatal fény Tinwerín. A madarak segítségedre lesznek, a virágok utat fognak mutatni – Őket Ulmo követte, ki megajándékozta a tenger szavával, hogy bármikor tudjon segítséget kérni tőle. Mandos az élők és holtak feletti ítélet mondással ajándékozta meg.Kedvese Vaire a kézügyesség áldását adta a lánynak. Niennától az örök remény, a könyörületesség,és az új életet adó könnyek ajándékát kapta. Estétől a fáradhatatlanságot, és ha elfáradna az üdítő pihenését. Párja Irmo, az álomlátás erejével ajándékozta meg, álmaiban láthatta meg a jövőt. Tulkas emelkedett fel, és öles léptekkel megállt a lány előtt.

- Csillagok Hercegnője, Arda Védelmezője, ki lehet,hogy szembekerülsz a sötéttel. Ki az emberek és tündék védelmére születtél, és arra hogy kívül tartsd a gonoszt e világon. Harcolj taktikusan, erővel és akarattal. Kezedben a penge forogjon a szélnél is sebesebben, és csapjon le a villámnál is gyorsabban. Harcolj, vidáman, nevess Melkor képébe. Nevess bele a sötétbe, mert a remény szavát viszed magaddal. Leld meg az élet örömeit, és ha össze futsz Morgothal vagy azzal a talpnyaló Szauronal, helyettem is verj be nekik egyet - áldása végén, nagyot kacagott.

Végül kedvese Nessa suhant oda hajnalpír ruhájában.

- Míriel Tinwerín, Csillag lány, nem hiszem hogy ajándékom olyan nagy lehet mint elődeimé. Én megajándékozlak téged a tánc örömével, és a gyorsaság adottságával – ő egy csókot adott Míriel homlokára, majd kedvesével visszaült a helyére.

- Tőlünk gyermekem, már megkaptad az ajándékot. A csillagok kísérnek, és vigyáznak rád utadon. Kívánom, hogy szívedben a fény soha ki ne aludjon – lépett mellé Varda.

- Világítson ez át a homályon ha már vastag a sötétség és eltakarja Varda csillagait – apja egy ezüst hüvelyben fekvő kardot nyújtott át lányának. Ki egyből kivonta a pengét. Megcsillant a napfényben, ahogy feje felé tartotta. Markolata ezüst, fehérarany szegéllyel. A kard vasa akár a hajszálat is kettévágja, és meglepően könnyűnek bizonyult a lány kezében. A tövénél rúnákkal Varda áldása volt olvasható. Míriel mindenkinek megköszönte, és méltóan elbúcsúzott a valáktól. Most anyához fordult:

- Anyám, félek az idő sürget – Felkötötte oldalára a kardját.

- Igaz, indulj máris. Küldetésed céljáról senkinek ne szólj, csak bajba sodorod őket. Bízz Galadriel Úrnőben, kit remélem népével idővel a partjainkon köszönthetünk. Jelet fogok küldeni neked, figyeld az eget amikor úgy érzed eljött indulásod ideje – széttárta tenyerét, melyben fehér fény ragyogott.

- A csillagok kísérjenek utadon! – Búcsúzott Mírieltől szinte kórusban az összes vala. Őt fehér fény vette körül, majd pillanatokkal később, eltűnt.

***

Míriel szeme kinyílt. Először a kéklő eget látta, majd oldalra fordította a fejét. Levegőt akart venni, de épp hogy kapott. Most eszmélt rá hol van. Idegesen, zihálva az üvegre tapasztotta a kezét.

Megpillantotta maga mellett Legolast. A fiú egyszer felé pillantott. Míriel észlelte amint a rá visszatekintő szemek pupillája összeszűkül, majd pillanatokkal később a szőke fej vadul jár ide-oda, karjai hadonásznak és szája úgy tetszett parancsokat osztogat. Az üvegkoporsóba édes kevés oxigén szorult, Míriel kezdte eszméletét veszteni. Egy kis puffanást érzett majd az üvegtető hamarosan felnyílt. Háta ívbe görbült az első levegő vételtől. A mellkasához kapott. Teste erőtlenül huppant vissza a virágágyra. Mellkasa gyorsan süllyedt és emelkedett. Fejét először jobbra majd balra fordította, látta mindazt aki fontos volt a számára. Kíváncsi tekintetek tömkelege szegeződött rá, akik most hátul mentek mind futva rohantak előre. Estel reszketve hajolt húga fölé. Az aranyhajú most látta először ilyennek. Arca beesett, szeme kisírt volt, és sötét karikák tarkították, homlokán mély barázdák éktelenkedtek. A mindig fiatalos zöld szemet most a bánat és a meglepetés keverékének kusza, kibogozhatatlan, érthetetlen sűrű hálója fedte. Mellette barátai, maga a király tekintete is őt fürkészte. Megpróbált felállni, ám lábait nem tudta mozgatni. A jobb oldalon most Legolas hajolt fölé , és emelte föl olyan gyengéden ahogyan csak bírta. Látta ahogy a kíváncsi tündék engedelmesen utat engednek nekik a palota felé. Míriel nem találta a megfelelő szavakat, szólni akart de nem bírt. Fejét a herceg vállára hajtotta, kezét a mellkasán nyugtatta.

- Meleth nîn (Szerelmem) - súgta a fülébe az az édes hang amit már szinte elfeledett. Sosem érezte magát olyan biztonságban, mint most. Erős karok tartották és ölelték magukhoz. A bámészkodó tömeg szétnyílt és a bámulattal átitatott szemek hada szegeződött kettőjükre. Minden lépés lassúnak és elenyészően kicsinek tűnt . Bár nem voltak olyan messze a palotától Míriel mégis hosszúnak érezte az utat. Mikor végre a palota kapuit pillantotta meg maguk előtt kicsit fel lélegzet. A jól ismert úton haladtak végig, egészen fel a tölgyfa ajtóig. A régi ajtó kissé nyikorogva nyílt. Legolas leült az ágyra, de még mindig nem eresztette a lányt. Hagyta, hogy a karjai közé fészkelje magát, soha többé nem akarta elengedni. Az aranyhajú kicsit mozgatni kezdte a lábát, eközben sikerült szem magaságba kerülnie a fiúval. Arcát fürkészte mintha csak azt kereste volna mi változott meg rajta. Minden ugyanolyan volt. Ugyanazok a féltő szemek, ugyanazok az arcvonások, ugyanaz akit szeret.

Legolas végig simított az ölében ülő haján, majd kezét az arcára tette. Alig hitte el, hogy aki még pár perce halott volt, az most itt ül. Az agya nem fogta fel teljesen, hogy a mélykék szemek újra fénylően néznek vissza rá. Lazán beletúrt a virág illatú tincsekbe, magához húzta és egy hosszú csókot adott szerelmének. Amikor elfogyott a levegőjük homlokukat egymásnak támasztották úgy suttogtak.

- Szeretlek, mindennél jobban szeretlek!– szólalt meg hosszú idő óta először Míriel.

- Le melon! ( Szeretlek! )Ez csak egy halvány szinonimája annak amit most érzek, erre nincsenek szavak egyik nyelven sem – újra megcirógatta kedvese arcát. – Soha többé ne hagyj el – Szemében most tükröződött az elmúlt napok fájdalma, haragja, és bánata.

- Ígérem – súgta Míriel, bár tudta ígéretét nem tudja megtartani. Remélte még távoli az az idő amikor indulnia kell.

- Lábra tudsz állni? -kérdezte Legolas

- Nem tudom - lábaira pillantott már valamennyire érezte őket. A tünde segítségével lassan felállt, majd tett pár lépést a szobában. Majdnem összecsuklott ha csak a fiú el nem kapja.

- Menni fog ez - mosolygott és magához ölelte a botladozó lányt.

Halk léptek hallatszottak kintről. Míriel összerezzent, megpróbált kibontakozni kedvese ölelésből de ő továbbra is szorosan tartotta.

- Ne aggódj - mondta és végig simított a lány hátán. Hamarosan a sietős léptek az ajtóhoz értek. Egy alig észlelhető kopogás, és már ki is tárult. Estel állt az ajtóban. Karját húga felé tárta. Legolas némán biccentett, és hagyta hogy a testvérek újra ölelhessék egymást. Estel halk sírásba tört ki, szorította Mírielt ahogy csak tudta.

Az aranyhajú fejében nővére hangja szólalt meg:

Ez csak egy módon lehetséges, Varda küldött vissza, igaz? Akkor hát a csendes háború elkezdődött. Mindig is a húgom maradsz, és én a nővéred. De hamarosan elválnak útjaink. Ahogy a többiektől is, ne ringasd őket hiú álmokba.

Míriel pontosan tudta mire célozz, némán bólintott, majd kibontakozott nővére karjaiból.

- Sajnálom, sajnálom hogy fájdalmat okoztam - A kis szoba ajtó nekicsapódott a falnak, és egyszerre hárman futottak be rajta. Hárman ölelték meg egyszerre Mírielt.

- Eru szakállára, csoda történt - nevetett sírva Ithil, és csak még szorosabban ölelte magához Mírielt.

- El ne menj még egyszer, vagy nem állok jót magamért! Ezek itt nem értik a viccet... - mosolygott Bernir.

- Vigyázz magadra jobban, rettentően ránk ijesztettél - borzolta meg a lány haját Baran.

- Annyira sajnálom, annyira örülök,hogy itt vagytok - örömében az aranyhajú hullatott pár könnycseppet, és lassan eltolta magától barátait.

- Tudjuk,hogy nem vagy olyan állapotban de eszméletlenül kíváncsiak vagyunk rá,hogy mi történt - említette meg Legolas.

- Öm - nyelt egy nagyot Míriel.

- Tudom,hogy nem helyes de hazudj. Hazudj az ő érdekükben - szólt nővére hangja a fejébe.

- Jaj hagyjuk a kérdezgetést, most pihenned kéne. Hiszen pár perccel ezelőtt még... - vetett ellen Ithil, ezzel Mírielbe fojtva a szót.

- Igaz! Majd holnap egy kis ünnep keretében válaszolsz.Van pár eléggé jó minőségű bor... - sandított Bernir Estelre.

- Szerintem egy ideig ne menjünk ki. Annyian vannak a folyosón mint a méhek - bökött az ajtóra Baran.

- Akkor várunk. Semmi kedvem aludni.. - nézett körbe a szobán Míriel. Minden ugyanúgy volt,ahogy a csata előtti nap hagyta. Még a szekrénybe septíbe begyűrt ing is.

- Semmihez nem nyúltatok - mosolyodott el.

- Semmihez - helyeselt Estel.

- El sem hiszem,hogy itt vagy- borúlt újra a nyakába Ithil.

- Én sem - suttogta a lány.

- Még mindig nem hiszem el - nézett a lányra Legolas, és megsimogatta kezét.

- Itt vagyok kedvesem - puszilta meg a fiú homlokát Míriel.

- Van itt még valami - húzta elő háta mögül Baran az ezüst hüvelyes kardot.

- Köszönöm - vette el a lány.

- Ez... ez nem volt nálad amikor elindultunk - vetette fel Ithil.

- Fogalmam sincs hogyan is került hozzám - sütötte le a szemét Míriel, és a kardot nézte.

- Érdekes... - hümmögőt Bernir. - De most, ha megbocsájtasz - bökte oldalba társait a nyomolvasó, jelezze indulniuk kéne. - Mi megyünk is - mind a négyen kihátráltak az ajtón, Míriel és Legolas újra kettesben voltak.

- Mihez lenne kedved? - kérdezte felállva az ágyról a herceg.

- Olyan mintha évek óta nem láttalak volna - érintette meg félve szerelme arcát a lány.

- Itt vagyok - suttogta, és megcirógatta a kecses kezet.

- Viszont nem csak én hiányoltalak - szakadt el kedvese pillantásától a fiú.

- Ezzel mit akarsz mondani? - kérdezte Míriel.

- Arnir. Amióta...tudod. Azóta nem eszik, nem iszik, nem alszik. Csak fekszik egy fűzfa alatt és meredten nézz Nyugat felé - magyarázta a szőke.

- Szegénykém... - biggyesztette le a száját az arany hajú. - De hogy jutunk le az istállóhoz?

- Logikus gondolkodás - mosolyodott el Legolas, és az ágy mellett megnyomta a jól ismert kő téglát. A járat feltárult, hűvös levegő lengte be a szobát.

- Hiányoztál! - nevetett Míriel, és kedvese nyakába ugrott.

2016\11\06

Szereplők, avagy egy korszak melankóliája,lezárása

Amikor, közel 9 hónapja elkezdtem írni az első fejezetet, akkor még a 30. fejezet cselekménye oly' távolinak és megfoghatatlannak tűnt. Erre tessék! Ez is elérkezett. Nem mertem belegondolni, mi lesz. Nem tudtam, hogy fogtok reagálni a történésekre. Sajnos,  a halált ami Illuvatar ajándéka az embereknek senki sem kerülheti el.

De az út, sosem ér véget. Bár most Míriel életének egy része lezárult. Ezzel együtt az én életemben is bezáródott egy ajtó, egy ajtó mely mögött rengeteg biztatás, várakozás, álmodozás és kutatás rejlik.  De van még történet ami megírásra vár.  És ez a történet fogja kitölteni a könyv üresen maradt lapjait.

Amint ígértem, lehet, hogy kicsit megkésve de itt vannak e mű szereplői, egy-egy életbölcsességükkel karöltve:

 

Míriel.  Ő a történetünk egyik főszereplője,  és talán az egyik legkidolgozottabb múlttal rendelkező szereplőm. Sok szerep jutott neki, láthattuk összetörve de mégis felszegett fejjel menetelni és szembe nézni a jövőjével. Láthattuk Észak parancsnokaként, parancsokként, aki itt sem hagyta el a makacs fejét. Láthattuk kitörni, akár a fortyogó lávát a vulkánból. De annak is tanúi lehettünk, hogy a rideg külső alatt annál melegebb belső rejlik:

"Élj a jelenben, élj a percnek, élj a pillanatnak"

"Élj a jelenben, élj a percnek, élj a pillanatnak"

 

 

 

Estel. Megismerhettük, mint odaadó és féltő testvért. És megismerhettük mint a tomboló fellegeket. Ő a főszereplőnk nővére. És egyben az én nővérem személyiség jegyeit hordozza (ha már Míriel kapott egy keveset az enyémből).  Ő viszonylag egyszerűbb múltara tekint vissza mint testvére. Úgy érzem, hogy egy elmaradhatatlan szereplője a történetnek.

" Mert semmi sem az aminek látszik"

" Mert semmi sem az aminek látszik"

Ithil. Nos igaz, bár mellék szereplő és kicsit kevés mozzanata van a történetben. De akkor is, jó pár barátnőmet megtestesíti a segítő készségében, dekor mániájában, és megfontoltságában .  Illetve, szerintem ő volt az aki főhősünket beavatta a tünde világ rejtelmeibe. Fontos karakter, és talán a leghűségesebb is.

"Gondolj át inkább kétszer egy döntést, sem hogy kétszeresen meg bánd"

"Gondolj át inkább kétszer egy döntést, sem hogy kétszeresen meg bánd"

 

 

Legolas, vagyis Míriel szerint " a szöszi".  Ő (is)  az a karakter, akit Tolkien professzortól kölcsönvettem. Így a személy leírása, személyisége adva volt, csak nekem ezt át kellett dolgoznom egy kicsit fiatalabb kiadásba. Hiszen,  itt még közel sem az a megfontolt tünde aki majd a Gyűrű Szövetségével útra kell.

" A múlton nem tudsz változtatni, de a jövődet te alakítod. Minden tetteddel a jövőd útjának köveit rakod magad elé, azt már te döntöd el, hogy azok a kövek simára csiszoltak lesznek-e vagy göröngyösek"

 Minden tetteddel a jövőd útjának köveit rakod magad elé, azt már te döntöd el, hogy azok a kövek simára csiszoltak lesznek-e vagy göröngyösek"

 

Baran és Bernir. Az ikerpár, akik ég és föld mégis kiegészítik egymást. E két karakter megalkotása egy régi ismeretségemre vezethető vissza. Igaz ők lányok voltak, de ugyanazok a személyiség jegyek voltak rájuk igazak mint két szereplőmre. Így már nem kellett sokat gondolkoznom, vajon hogy is viselkedjenek bizonyos helyzetekben. Bernir, az aki a kissé "lazább" és Baran aki komolyabban veszi az életet. De mind ketten kellenek a csendes közép út fenntartásában.

"Veled tartunk. Sötétbe és fénybe, Mordorba és Lórienbe. Veled vagyunk"

" Nem vagyok könnyelmű, csupán sosem szándékszom átlépni az élet komorabb oldalára"

" Nem vagyok könnyelmű, csupán sosem szándékszom átlépni az élet komorabb oldalára"

 

Illetve, még Kamcsitól is kaptam valami eszméletlen jó rajzokat, azok is ki szeretném tenni:

Illetve, még Kamcsitól is kaptam valami eszméletlen jó rajzokat, azok is ki szeretném tenni:

~~~

Nos, igen. Ennyi is lett volna. Sokan kérdeztétek, hogy lesz-e folytatás. Erre csupán egy idézettel válaszolnék:

" A sors sose, siet  sosem késik, mindig akkor jön amikor szükségét érzi"

A minap, amikor rendet raktam a gépemen, akkor ráakadtam egy "Míriel kieg" nevezetű Word fájlra. Én meg csak néztem mint borjú az új kapura,  azt sem tudtam hogy került oda. Mint utólag kiderült, én ezt valamikor régen- amikor éppen megszállt az ihlet -  írtam.  És a tartalmán igen meglepődtem.  Ugyanis a fejezetnek ez volt a címe: " Xy. fejezet". És amikor tovább olvastam, a tervezett 31. fejezet eseményei bontakoztak ki. Szóval egy komplet részre bukkantam. Még ez átdolgozás alatt áll, de hamarosan ti is láthatjátok ezt az elfeledett kincset :)

Nagyon meg szeretném köszönni, azt hogy Követed Míriel sorsának alakulását. Remélem ez nem fog megszakadni. Hiszen még a naplókba közel sem tartok a végén. És ki tudja mit hoz a jövő drága melon...

Legyen szép napotok!

~Laeriel~

 

süti beállítások módosítása